top of page

Wae Rebo bezoeken: dit is wat je moet weten over dit traditionele dorp!

Het Indonesische eiland Flores is een ontzettend veelzijdig eiland. Hier staat toerisme echt nog in de kinderschoenen wat een bezoek er aan extra bijzonder maakt. In het binnenland van Flores liggen tientallen dorpen met hun eigen gebruiken, tradities en cultuur. Een van deze traditionele dorpen is Wae Rebo. Door de prachtige ligging en uitdagende bereikbaarheid is het misschien wel de meest bijzondere van allemaal. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat je moet weten om Wae Rebo te bezoeken.


Flores - Traditioneel dorp - Wae Rebo - Indonesië - Ongekende Weg

Het traditionele dorp Wae Rebo

Wae Rebo is een klein traditioneel dorp en ligt verscholen diep in de dichtbegroeide bossen. Wae Rebo bestaat uit de traditionele kegelvormige huisjes, de Mbaru Niang, die in een halve cirkel op een bergtop zijn gebouwd. Elk huisje bestaat uit verschillende verdiepingen waarbij elke verdieping zijn eigen functie heeft.


Wae Rebo bezoeken

Het dorp Wae Rebo ligt nogal van het gebaande pad. Om dit traditionele dorp te bezoeken moet je er wat over hebben maar we beloven je dat dit het dubbel en dwars waard is! Wij bezochten Wae Rebo met een dagtrip vanuit Ruteng. Je vertrekt vroeg in de ochtend, tussen 05:00 uur en 06:00 uur vanuit Ruteng naar het dorpje Denge. Dit is ongeveer vier uur rijden. We bevelen je hiervoor echt een driver met auto aan. De weg van Ruteng naar Denge is namelijk in een vreselijke staat. Wij doen normaal alles op de scooter maar waren achteraf heel blij dat we dit niet zelf op de scooter hebben gereden. Om de lange trip op te breken kun je er voor kiezen om één dag voor of na je trekking naar Wae Rebo te overnachten in Denge. Hier vind je een aantal simpele homestays waar je de nacht kan doorbrengen.

Als je aankomt in Denge Village start je de trekking naar Wae Rebo. Het eerste stuk, ongeveer 30 minuten lopen, is nog over een verharde weg. Dit stuk kun je overslaan door achterop een scooter te springen voor een paar euro. Je driver kan dit stuk niet met de auto omhoog rijden omdat deze weg te smal is.Als de verharde weg stopt, start de echte trekking door de bergen naar Wae Rebo. De trekking duurt ongeveer twee uur als je in een goede conditie bent en af en toe een pauze neemt om wat te drinken of eten. Je hebt geen bereik onderweg maar het is onmogelijk om te verdwalen: er loopt namelijk maar één pad. Op het moment dat je denkt dat je toch bent verdwaald of dat Wae Rebo niet bestaat, zie je de traditionele huizen opdoen in de verte.


Als je aankomt in het dorp word je welkom geheten door een van de bewoners. Hij of zij begeleidt jou naar het huis van de dorpsoudste. Hier onderga je een ceremonie, waarin de dorpsoudste om vergiffenis vraagt aan de oprichters van Wae Rebo. Dit omdat er mensen van buiten het dorp Wae Rebo betreden. Na deze ceremonie laat je een kleine donatie achter en ben je vrij om door het dorp te wandelen, foto’s te nemen en het leven hier te ontdekken.


Je kunt ervoor kiezen om een nachtje te slapen bij Wae Rebo. Eén verdieping in een van de iconische Mbaru Niang huisjes is ingericht als gastenverblijf. Als je hier wilt overnachten, betaal je hier een klein bedrag voor en worden er ook maaltijden voor je gekookt. Wij zouden het persoonlijk niet per se aanraden hier te overnachten. Dit omdat er simpelweg niet heel veel meer te doen is dan het dorpje ontdekken, genieten van de prachtige uitzichten en zien hoe de mensen hier leven. 


Na je bezoek wandel je in 1,5 uur weer terug naar Denge, om vanaf hier weer 4 uur terug te rijden naar Ruteng. Houd dus rekening met een lange dag! 


Wist je dat je ons enorm helpt door jouw accommodaties te boeken via deze booking.com link? Jij merkt hier helemaal niets van en wij ontvangen een kleine bijdrage. Zo kunnen wij op zoek blijven gaan naar de handigste reistips en inspiratie! Win-win!Tips voor Wae Rebo te bezoeken

Trek goede schoenen of sneakers aan;

Neem voldoende water mee. Zorg dat je zeker 1,5 liter water per persoon bij hebt voordat je aan de trekking begint. Net voordat je aan de trekking naar Wae Rebo begint kun je nog drinken kopen; Neem eten mee. Zorg voor een pakketje nasi goreng of wat broodjes uit de supermarkt want honger ga je gegarandeerd krijgen;

Pak een regenponcho in. Je wandelt door de bergen waar het weer heel snel kan omslaan. Zo kan het aan de ene kant van de berg droog en zonnig zijn maar komt het aan de andere kant met bakken uit de lucht;

Zorg voor voldoende contant geld. Bij Wae Rebo staat geen pinautomaat en werken ze (nog) niet met een Tikkie ;).


Is Wae Rebo de moeite waard?

Als je het ons vraagt is Wae Rebo bezoeken ongetwijfeld de moeite waard. Het is de totale ervaring die een bezoek aan Wae Rebo zo bijzonder maakt: de lange rit naar het dorpje Denge, de trekking door de bergen waar geen einde aan lijkt te komen en de unieke ligging van Wae Rebo. Omdat het zo afgelegen ligt en zo moeilijk bereikbaar is, wordt Wae Rebo ook maar door een handjevol toeristen bezocht.


Volg al onze reisavonturen dagelijks op Instagram voor heel veel tips en inspiratie.


Op onze blog lees je onze ideale reisroute Flores voor 7 tot 10 dagen en al onze tips voor Labuan Bajo, Ruteng, Bajawa, Riung en de Kelimutu vulkaan!Comments


bottom of page