top of page

Alles over Moni, Flores & de Kelimutu vulkaan!

Een van de absolute hoogtepunten van het Indonesische eiland Flores vind je in het dorpje Moni. Dit dorpje is namelijk dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de unieke Kelimutu vulkaan en haar drie verschillend gekleurde kratermeren. Alle praktische informatie, hoe je er komt, onze favoriete verblijven en onze favoriete eettentjes lees je hier!


Moni - Kratermeer - Flores - Indonesië - Ongekende Weg

Hoe kom je in Moni?

Moni is een klein dorpje dat ligt aan de voet van het National Park Kelimutu. Vanuit Bajawa is het ongeveer 6 tot 7 uur rijden naar dit dorpje. Vanuit Bajawa kun je op drie manieren naar Moni reizen: Lokaal vervoer: iedere dag rijdt een bus richting Ende. In Ende kun je vervolgens een volgende bus nemen naar het dorpje Moni. Deze bus vertrekt ‘s ochtends vanuit Bajawa maar vraag voor de zekerheid even na bij je accommodatie: op Flores kennen ze geen 9292 om de actuele vertrektijden na te kijken. Met het lokale vervoer ben je ongeveer 9 uur onderweg.

Taxi: regel bij je accommodatie in Bajawa een taxi naar Moni. Dit kost tussen de 1.000.000 IDR en 1.500.000 IDR.

Scooter: niets geeft zoveel vrijheid om Flores te ontdekken als op je eigen gehuurde scooter. Bij Motor Adventure Bali kun je een scooter ‘’one-way’’ huren: van Labuan Bajo naar Maumere. Dit houdt in dat je een scooter in Labuan Bajo kan huren en kan achterlaten in Maumere zodat jij niet hetzelfde stuk hoeft terug te rijden.


Wil je Flores met een vaste chauffeur & guide ontdekken die jou langs alle mooie plekken van het eiland brengt? Boek dan hier jouw onvergetelijke Flores trip!

Beklim de Kelimutu vulkaan

Het beklimmen van de Kelimutu vulkaan is absoluut de moeite waard en mag niet ontbreken tijdens je rondreis door Flores. De Kelimutu vulkaan is uniek door haar drie kratermeren met drie verschillende kleuren. Deze drie gekleurde meren veranderen om de zoveel jaar ook nog eens van kleur. Waarom dit precies gebeurd is nog steeds een raadsel. Men vermoedt dat het water om de zoveel jaar op een nieuwe laag mineraal stuit waardoor de kleuren veranderen.


Het allermooiste is om de zonsopgang te bekijken vanaf de top van de Kelimutu vulkaan. Hiervoor vertrek je midden in de nacht om vroeg in de ochtend op de top van de vulkaan te zijn. Aan de andere kant is de kans op mist of bewolking in de vroege ochtend het grootst. Als je op eigen houtje de Kelimutu vulkaan wilt beklimmen raden we je aan om in het licht te vertrekken: zo hoef je niet in het donker naar de start van de klim te rijden.

De ingang van de vulkaan ligt op een half uurtje rijden van Moni. Hier parkeer je de scooter en vervolgens loop je relatief eenvoudig in 20 tot 30 minuten omhoog naar de top om de kratermeren te aanschouwen. Je betaalt 150.000 IDR per persoon entree voor Mount Kelimutu op doordeweekse dagen en op zaterdag. Op zondagen en feestdagen betaal je 250.000 IDR per persoon entree.


Onze favoriete verblijven in Moni, Flores

The Geckos Homestay is een van de leukste verblijven op Flores! Je slaapt in een prachtige bungalow met een mooie buitendouche. Ook heb je een erg gezellig zitje voor je eigen bungalow. Het ontbijt is inclusief.

Een goede, budgetvriendelijke optie in Moni is Mahoni Guest House. Een basic kamer met eigen badkamer en ontbijt zit inbegrepen.


De leukste restaurants in Moni, Flores

Een super gezellige plek om een hapje te eten of om iets te drinken is Mopi’s Place. In de avond is hier ook vaak live muziek. Dé plek voor een lunch, avondeten of beide.

In onze gratis te downloaden reisgids Flores vind je de ultieme reisroute Flores voor twee weken. Alle activiteiten die je niet mag missen, hoe je er komt, onze favoriete verblijven, heel veel tips en onze favoriete restaurants op het Indonesische eiland Flores.Op Instagram delen we dagelijks de meest handige reistips, inspiratie en veel meer!Comments


bottom of page