top of page

De leukste tips voor Ruteng, Flores!

Ruteng is een kleine stad in het westen van Flores. Reis je van Labuan Bajo door Flores, dan is Ruteng een perfecte tussenstop. In de omgeving van Ruteng zijn namelijk een aantal unieke bezienswaardigheden die je gezien wilt hebben. Bezoek bijvoorbeeld de mysterieuze rijstvelden in de vorm van een spinnenweb, diverse traditionele dorpen zoals Wae Rebo en indrukwekkende watervallen. Alle tips, bezienswaardigheden, activiteiten en waar te verblijven in Ruteng lees je hier!


Ruteng - Flores - Indonesië - Lodok spinnenweb rijstvelden - bezienswaardigheden - Ongekende Weg

Bezoek het traditionele dorp Wae Rebo

Voor de mensen die, net als wij, de Ongekende Wegen willen ontdekken: maak een trekking naar Wae Rebo. Ruteng is de ideale uitvalsbasis om Wae Rebo te bezoeken. Wae Rebo is een traditioneel dorp gelegen in de jungle op 1100 meter hoogte. De traditionele huizen in kegelvorm, de Mbaru Niang, geven Wae Rebo de karakteristieke uitstraling. Je moet er wat voor over hebben maar we verzekeren je dat het absoluut de moeite waard is!


We raden je aan in Ruteng een driver te nemen voor één dag. De weg naar Denge, het dichtstbijzijnde dorp bij Wae Rebo, is heel erg slecht en raden we je echt af zelf met de scooter te rijden. Vertrek om 06:00 uur naar Denge. Dit is ongeveer vier uur rijden. Vanaf Denge start je de trekking naar Wae Rebo. Deze trekking duurt ongeveer 1,5 uur tot 2 uur.Zorg dat je voldoende water en eten meeneemt als je aan de trekking naar Wae Rebo begint.


Bij aankomst in Wae Rebo word je door de lokale bevolking ontvangen. Hij of zij brengt je naar de dorpsoudste. De dorpsoudste vraagt in een ceremonie om vergiffenis aan de overleden oprichters van Wae Rebo omdat jij als 'buitenstaander' het dorp betreedt. Na deze ceremonie laat je een kleine donatie achter en krijg je uitleg over het dorp, de levenswijze en de functie van de kegelvormige huisjes.


Na je bezoek wandel je weer terug naar Denge om vervolgens weer terug naar Ruteng te rijden.


Aanschouw de mysterieuze spinnenweb rijstvelden

Op een half uur rijden van Ruteng liggen de Lodok spinnenweb rijstvelden. Vanaf de heuvel heb je een geweldig uitzicht over de prachtige natuur en deze indrukwekkende rijstvelden. Men denkt dat de vroegere Manggarai volkeren de rijstvelden zo hebben aangelegd om in het midden van het spinnenweb ceremonies uit te kunnen voeren voor een goede oogst.


Tip: rijd je met je eigen scooter door het eiland Flores? Bezoek de spinnenweb rijstvelden dan op je route naar Ruteng.


Ruteng - Flores - Indonesië - Lodok spinnenweb rijstvelden - bezienswaardigheden - Ongekende Weg

Ga op zoek naar de Tengku Lese Waterfall

Op ongeveer 1 uur rijden van Ruteng ligt de Tengku Lese Waterfall. Als je deze waterval wilt bezoeken, voer dan de volgende coördinaten in op Google Maps om op de juiste locatie te komen: 8°31'57.1"S 120°22'56.5"E. Vanaf deze locatie kun je namelijk de onderkant van de waterval bereiken. Als je op Google Maps de locatie ‘’Tengku Lese Waterfall’’ volgt, kom je uit aan de bovenkant van de waterval en kun je niet naar beneden. Vanaf hier loop je nog ongeveer 30 tot 45 minuten naar de waterval. De wandeling er naar toe is schitterend door de rijstvelden met prachtige uitzichten. Mocht Google Maps je in de steek laten, zijn er altijd locals die je met alle plezier in de juiste richting sturen. Je betaalt het dorp 20.000 IDR per persoon om de waterval te bezoeken.


Bezoek Liang Bua

Liang Bua oftewel Hobbit Cave is een grote open grot waar in 2003 overblijfselen zijn gevonden van de ´Homo floresiensis´, overblijfselen van ´mensen´ die slechts één meter lang waren. Hier komt de naam Hobbit Cave vandaan. Liang Bua ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Ruteng. Als je een liefhebber bent van archeologische vondsten is het een aanrader Liang Bua te bezoeken.


De leukste restaurant tips in Ruteng

Tijdens ons verblijf in Ruteng was Cafe AGAPE onze favoriete plek voor lunch en avondeten! Je eet hier zowel Indonesische- als Westerse gerechten.Hoe kom je in Ruteng?

Vanaf Labuan Bajo is het 4 tot 4,5 uur rijden naar Ruteng en kun je afleggen per scooter, (gedeelde) taxi of openbaar vervoer. Je rijdt hierbij over de Trans-Flores Highway: een goed onderhouden weg dwars door de bergen en prachtige natuur. Een (gedeelde) taxi is eenvoudig bij je verblijf in Labuan Bajo te regelen. Als je op een budget reist kun je kiezen voor het lokale openbaar vervoer. Vraag even na bij je accommodatie wanneer de bus vertrekt. Meestal vertrekt er één bus per dag naar Ruteng en er is geen 9292 in Flores om de actuele vertrektijden te kijken.


Het Indonesische eiland Flores kun je ook ontdekken met je eigen chauffeur & guide. Deze kun je van tevoren hier boeken.


Waar te verblijven in Ruteng?

Een erg leuk en comfortabel verblijf in Ruteng is Ara Garden Inn. Prachtige kamers in een mooie tuin en niet geheel onbelangrijk: een warme douche!

Een budgetvriendelijke optie in Ruteng is Hobbit Hill Homestay. De kamer is basic en heeft een korte warme douche. De eigenaresse spreekt erg goed Engels en helpt je met alles.In onze gratis te downloaden reisroute Flores nemen we je mee door het fantastische eiland Flores, Indonesië. In deze reisroute vind je de meest ideale reisroute, alle activiteiten en bezienswaardigheden die je niet mag missen, de leukste verblijven door Flores, handige tips en veel meer!Comments


bottom of page