top of page

Het Wilpattu National Park bezoeken: Alle info op een rijtje!

Het Wilpattu National Park is het grootste en oudste nationale park van Sri Lanka. Het park zelf is prachtig, zit vol met wildlife en is nog een stuk minder druk bezocht dan bijvoorbeeld het Yala National Park. Nee, bij het Wilpattu National Park in Sri Lanka is het gelukkig (nog) geen jeep polonaise als er dieren worden gespot. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het bezoeken van het Wilpattu National Park, de leukste verblijven in de buurt en handige tips voor tijdens je safari!


Wilpattu National Park - Safari Sri Lanka - Lipbeer - Beer - Wildlife - Ongekende Weg

Over het Wilpattu National Park

Wilpattu NP is met een oppervlakte van meer dan 1,3 vierkante kilometer het grootste nationale park van Sri Lanka. Het is in 1938 opgericht en dit maakt het ook het oudste nationale park van Sri Lanka. Het Wilpattu National Park ligt in het noordwesten van Sri Lanka en kenmerkt zich door de grote hoeveelheid ‘willus’ (natuurlijke meren), het gevarieerde landschap en de grote diversiteit aan wilde dieren.


Welke soorten dieren zijn er te vinden in het Wilpattu National Park?

Het Wilpattu National Park is rijk aan heel veel verschillende soorten dieren maar de jeep safari maak je natuurlijk specifiek voor een select aantal hiervan. Tijdens de safari is de kans aanwezig dat je vogels, herten, buffels, krokodillen, olifanten, lippenberen en luipaarden spot. Omdat het Wilpattu National Park zo enorm groot is, staan de chauffeurs van de jeeps constant met elkaar in contact. Zo brengen ze elkaar op de hoogte als ergens dieren worden gespot. 


Let op: het blijven wilde dieren en er zijn geen garanties dat je wildlife tegenkomt. Zo hebben wij tijdens onze safari geen luipaard gezien maar zijn we wel een olifant en lippenbeer tegengekomen.Het Wilpattu National Park bezoeken

Er zijn twee soorten safari’s te maken in het Wilpattu National Park. Een halve dag safari en hele dag safari. De halve dag safari is van 06:00 uur ‘s ochtends tot 11:00 uur of van 14:00 uur ‘s middags tot 18:00 uur. De hele dag safari is van 06:00 uur tot 18:00 uur. Tijdens de hele dag safari stop je wel geregeld voor een kop koffie en ga je uitgebreid lunchen.


Als je kiest voor de halve dag safari in de ochtend, kun je eventueel diezelfde dag nog doorrijden naar bijvoorbeeld Anuradhapura of Sigiriya.


Tips voor het Wilpattu National Park

Neem een trui mee als je in de ochtend op safari gaat. In de open jeep is het ‘s ochtends echt fris. Zet daarnaast een hoed of pet op en smeer je goed in met zonnebrand. Vergeet tot slot je camera met eventuele zoomlens niet mee te nemen. Eten wordt normaal gezien verzorgd tijdens je safari door Wilpattu National Park maar vraag dit wel voor de zekerheid nog even na! Ook een verrekijker wordt voor je geregeld.


Wat kost een safari door het Wilpattu National Park?

Wij sliepen bij Wilpattu Wildhideaway en boekten ook onze safari hier. Wij betaalden €95 voor de halve dag safari in de ochtend en waren met twee anderen in de jeep. Een hele dag safari is overigens niet heel veel duurder, want de entreeprijs voor het park is hetzelfde voor zowel een halve dag als een hele dag.Hoe kom je bij het Wilpattu National Park?

Als je een reis door Sri Lanka ‘met de klok mee maakt’ is het Wilpattu National Park een fantastische eerste stop. Het doen van een safari in Sri Lanka mag wat ons betreft ook absoluut niet ontbreken. Met de tuktuk is het vanuit Negombo ongeveer 5 uur rijden. Reis je met je eigen tuk tuk door Sri Lanka? Als je jouw tuk tuk om 09:00 uur bij Tuktuk Rental ophaalt, ben je zeker nog voor het donker bij je accommodatie bij het Wilpattu National Park.


Een rondreis Sri Lanka maken op de lokale manier? Huur dan een tuk tuk bij tuktukrental.com! Met de code ‘ONGEKENDEWEG’ krijg je ook nog eens korting op jouw tuk tuk!


Het Wilpattu National Park is ook te bezoeken vanuit Anuradhapura. Een safari vanuit Anuradhapura kun je regelen bij je accommodatie of van van tevoren vastleggen. Het is ongeveer een uurtje rijden van Anuradhapura naar de ingang van het park. Als je dus kiest voor de halve dag safari in de ochtend of een hele dag moet je vroeg uit de veren om dieren te spotten!


Waar te verblijven bij het Wilpattu National Park?

Wilpattu Wildhideaway is een fijne, budgetvriendelijke uitvalsbasis om wildlife te spotten in het National Park. 

Voor de ultieme safari-ervaring overnacht je bij Leopard Trails. Je slaapt hier in luxe tenten voorzien van een eigen badkamer en airco.Wat is de beste reistijd voor het Wilpattu National Park?

Het Wilpattu National Park is het hele jaar door geopend. De beste reistijd voor een safari door het Wilpattu National Park is van februari t/m oktober. In de maanden november en december valt de meeste regen waardoor sommige paden in het park onbegaanbaar kunnen worden. 


Op onze blog lees je alles wat je moet weten voor jouw rondreis door Sri Lanka zoals onze favoriete verblijven, heel veel tips en meer! 


Op Instagram delen we al onze avonturen en heel veel reisinspiratie!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page