top of page

De ultieme reisroute Sumatra voor twee weken!

Het Indonesische eiland Sumatra is een prachtige, avontuurlijke bestemming. Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en is mede hierdoor ontzettend divers. In Noord-Sumatra vind je onder andere het Gunung Leuser National Park, een enorme jungle waar je de kans hebt om orang oetans in het wild te spotten. Ook het indrukwekkende Lake Toba in Noord-Sumatra is zeker het bezoeken waard. Chill vervolgens een aantal dagen op de Banyak eilanden om te genieten van het onbewoonde eiland leven. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de ultieme reisroute Sumatra voor 2 weken zodat jij goed voorbereid Sumatra kan ontdekken!


Sumatra - Rondreis - Route - 2 weken - Banyak Islands - Surf - Ongekende Weg

Medan Airport

Jouw rondreis Sumatra begint op Medan Kuala Namu International Airport. Verblijf een nachtje op het vliegveld om bij te komen van je reis om de volgende ochtend te vertrekken naar Bukit Lawang. De stad Medan heeft namelijk weinig bezienswaardigheden die het bezoeken echt waard zijn.


Slaap een nachtje in het Anara Sky Kualanamu Hotel. Dit hotel ligt in het vliegveld en is de perfecte plek om bij te komen van je reis.


Medan Airport naar Bukit Lawang

Vanuit Medan vertrek je de volgende ochtend naar Bukit Lawang. Je kunt met een (gedeelde) taxi of met het openbaar vervoer naar Bukit Lawang reizen.


Taxi: een privé taxi kun je hier van tevoren regelen.

Gedeelde taxi: deze regel je van te voren met je verblijf in Bukit Lawang

Lokaal vervoer: zoek de oranje 'PT ALS' bus bij de uitgang van het vliegveld. Volg hiervoor de 'Public Transportation' borden op het vliegveld. Deze bus rijdt naar Binjai, net buiten Medan. In Binjai stap je over naar de minibus richting Bukit Lawang. Een andere optie is het nemen van de rode 'PT Almasar Indonesia' bus. Deze rijdt direct van Medan Airport naar Bukit Lawang. Deze bus heeft echter geen vaste vertrektijden en gaat pas als de bus 'vol genoeg' zit.

 

Bukit Lawang

Bukit Lawang is een gezellig jungle dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Het is meteen een van de hoogtepunten van je rondreis door Sumatra: het maken van een jungle trekking om op zoek te gaan naar wilde orang oetans. We raden je aan de tweedaagse jungle tour te doen waarbij je één nacht slaapt in de jungle. Verblijf minimaal drie nachten in Bukit Lawang: één nacht voor de jungle tour en één nacht na de jungle tour. We raden je aan de jungle trekking en het verblijf te boeken bij Sumatra Eco Travel. Wil je nog wat langer blijven in Bukit Lawang? Boek dan een nachtje bij in de Hangout Eco Travel of in de Eco Cottage van Sumatra Eco Travel.Al onze uitgebreide tips voor een jungle trekking in Bukit Lawang lees je in deze blog: Bukit Lawang, Sumatra: Een ontmoeting met wilde orang-oetans!


Bukit Lawang naar Lake Toba, Samosir

Vervolg je reisroute Sumatra van Bukit Lawang naar Lake Toba. Regel bij je verblijf in Bukit Lawang een (gedeelde) taxi naar Lake Toba. Vanuit Bukit Lawang is het ongeveer 8 uur rijden naar Prapat: de plaats waar je de ferry neemt naar het eiland Samosir, de uitvalsbasis om Lake Toba te ontdekken. De ferry van Prapat naar Samosir eiland vertrekt ieder uur.


 

Samosir Island, Lake Toba

Verblijf op Samosir eiland in het plaatsje Tuk Tuk. Dit is een gezellig dorpje waar de meeste hotels, hostels en guesthouses zitten. Verblijf hier minimaal twee dagen om het schiereiland Samosir te ontdekken en te genieten van het prachtige uitzicht op het Tobameer. Huur een scooter voor één dag en ontdek de prachtige Batak cultuur en lokale dorpjes. Bezoek het weversdorp Kampung Ulos en stop bij de vele uitzichtpunten. Huur een kajak of neem een frisse duik in het Tobameer en leer alles over de interessante Batak cultuur.Onze favoriete verblijven bij Lake Toba tijdens je rondreis door Sumatra:

Hub Tata Guesthouse een heel fijn guesthouse met ruime, schone kamers inclusief ontbijt. Tabo Cottages een heel fijn hotel in het gezellige Tuk Tuk met een prachtige tuin, zwembad, goed restaurant en een waanzinnig uitzicht over het Tobameer.

Wil je alles weten over Lake Toba, Samosir? Je leest het in onze deze blog: Mini-guide Lake Toba, Sumatra: de leukste tips & bezienswaardigheden!


 

Lake Toba, Samosir naar Singkil

Vervolg je route door Sumatra naar de stad Singkil. Vanaf hier vertrekken de boten naar de Expeditie Robinson-achtige eilandengroep de Banyak eilanden. Vanaf Samosir kun je een privé taxi of een gedeelde taxi nemen naar Singkil. Deze regel je via je accommodatie in Samosir.

Ook kun je met het openbaar vervoer van Samosir naar Singkil reizen. Dit is veel goedkoper dan de taxi maar is ook minder comfortabel en duurt een stuk langer. Neem hiervoor een taxi naar Tomok en geef aan dat je naar het busstation wilt. Neem hier de bus naar Pangururan. In Pangururan neem je de volgende bus naar Sidikalang. Vertel in Sidikalang dat je onderweg bent naar Singkil en je wordt naar de goede bus geleid. Vanaf Sidikalang rijd je vervolgens naar Pangkalankumbi en hier neem je de laatste bus naar Singkil. Vertek ‘s ochtends vroeg zodat je ‘s avonds nog aankomt in Singkil. De reis met het openbaar vervoer duurt ongeveer 10 tot 12 uur.


Overnacht vervolgens één nacht in Singkil bij Hotel Alviya om de volgende dag de boot te nemen naar de Banyak eilanden.


 

Van Singkil naar de Banyak eilanden

Vanuit Singkil kun je op drie manieren op de Banyak eilanden komen:

Ferry: de grote ferry vertrekt twee keer per week naar Pulau Balai, het hoofdeiland van de Banyak eilanden. Je kunt hier de actuele vertrekdagen en tijden vinden. Regel vervolgens met je accommodatie dat je op Pulau Balai opgehaald wilt worden.

Lokale houten boot: iedere dag vertrekt een lokale houten boot van Singkil naar het hoofdeiland Pulau Balai. Regel vervolgens met je accommodatie dat je op Pulau Balai opgehaald wilt worden.

Speedboot: het snelste en makkelijkste is om met je accommodatie te regelen dat je met de speedboot van Singkil naar de Banyak eilanden wilt gaan. Dit is wel meteen de duurste optie. Een speedboot kost ongeveer tussen de 1.500.000 IDR en 2.000.000 IDR.


 

De Banyak eilanden

De Banyak eilanden oftewel Pulau Banyak is een eilandengroep ten westen van Sumatra, ter hoogte van Lake Toba. Het is een nog onontdekte bestemming en een waar paradijs: parelwitte stranden, wuivende palmbomen en helderblauw water vol met levendig koraal.


De Banyak eilanden - Eilandengroep Sumatra - Sumatra reisroute - Ongekende Weg

Verblijf hier zeker een paar dagen voor het ultieme Expeditie Robinson gevoel! Verblijf op een van de onbewoonde eilanden, ga eilandhoppen en chill op de mooiste stranden. Ook surf liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: rondom de Banyak eilanden liggen een van de beste surf spots van Indonesië! Je moet er iets voor over hebben om te komen maar we beloven je dat het absoluut de moeite waard is!


De leukste verblijf tips voor de Banyak eilanden tijdens je reisroute door Sumatra:Alles weten over de Expeditie Robinson-achtige Pulau Banyak? In deze blog lees je alles wat je moet weten tijdens je rondreis door Sumatra over de Banyak eilanden!


 

Van de Banyak eilanden naar Medan

Na je bezoek aan de Banyak eilanden komt de rondreis door Sumatra op zijn eind. Vertrek ‘s ochtends vroeg met de boot terug naar Singkil en rijd dezelfde dag van Singkil terug naar Medan Airport. Vertrek zeker op tijd want je bent bijna de hele dag onderweg. Een taxi voor de terugreis naar Medan regel je bij je verblijf op de Banyak eilanden.


Slaap vervolgens een nachtje in Medan Airport bij Anara Sky Kualanamu Hotel om de volgende dag helemaal fris door te reizen naar je volgende bestemming!


Meer tips over de ultieme reisroute Sumatra voor 2 weken? Op Instagram delen we dagelijks onze favoriete tips & reisavonturen!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page