top of page

Mini-guide Lake Toba, Sumatra: de leukste tips & bezienswaardigheden!

In het noorden van Sumatra ligt het enorme Lake Toba, oftewel Danau Toba. Het is het grootste kratermeer ter wereld en een van de grootste meren in Azië. Lake Toba ligt 900 meter boven zeeniveau en is zo’n 70.000 jaar geleden ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting. Op Lake Toba ligt het schiereiland Samosir: de uitvalsbasis om te genieten van het prachtige uitzicht op het meer en de interessante cultuur op het schiereiland. Je leest hier al onze tips voor Lake Toba en Samosir: de bezienswaardigheden en activiteiten die je niet mag missen, de leukste verblijven en hoe je er komt!


Lake Toba - Samosir - Tuk Tuk - Mini Guide - Ongekende Weg

Waar te verblijven op Samosir?

Op het schiereiland Samosir liggen de meeste hotels, hostels en guesthouses in het plaatsje Tuktuk. Veruit de meeste toeristen verblijven dan ook hier. Tuktuk heeft een gezellig centrum met leuke restaurants allemaal op loopafstand.

Tabo Cottages is een heel erg leuk plekje om te verblijven. Het ligt in het gezellige Tuktuk en heeft een prachtige tuin, zwembad en geweldig uitzicht over het meer.


Een nieuw, schoon en heel fijn guesthouse in Tuktuk is Hub Tata Guesthouse. Je hebt een ruime kamer en het ontbijt is inclusief!


Bezoek een traditioneel Batak weversdorp

Op Samosir zie je heel veel terug van de Batak cultuur: de typische Batak huizen met de hoge puntdaken, traditionele kleding, muziek en de Ulos: een traditioneel textiel dat wordt gewoven door de Batak. In Kampung Ulos in het westen van Samosir kun je deze traditionele manier van weven aanschouwen. Het is geen toeristische attractie waarbij er pas gewoven wordt zodra er toeristen binnenlopen. Toen wij hier aankwamen was hier niemand en werd er volop Ulos gewoven!Ga kajakken op Lake Toba

Bij onder andere Tabo Cottages kun je voor een paar euro een kajak huren om hiermee het enorme Tobameer op te gaan. Ook zijn er verschillende plekken in Tuktuk waar je een frisse duik kan nemen in het meer.


Ontdek alles over de Batak cultuur bij Huta Siallagan

Op een paar kilometer van Tuktuk, in het dorpje Ambarita ligt Huta Siallagan. Huta Siallagan is de plaats waar de vroegere Batak koning woonde. In Huta Siallagan wonen nog steeds mensen die afstammen van de koning en werken nu als gids om je alles te vertellen over de Batak cultuur.Huur een scooter en ontdek Samosir Island

Het eiland Samosir is voorzien van goede wegen rondom het eiland. In ongeveer 3 uur kun je het hele eiland rondrijden. Een scooter huur je voor ongeveer 100.000 IDR per dag en is de perfecte manier om het eiland te verkennen. Stop bij een van de vele traditionele dorpen, maak een praatje met de locals en geniet van het waanzinnige uitzicht op het Tobameer.


Tip: rijd terug over de weg die dwars door Samosir loopt. Dit is een prachtige heuvelachtige route waarbij je langs verschillende dorpjes en landschappen komt. Maak zeker een stop bij Air Terjun Sigarattung: een indrukwekkende waterval die naast de weg ligt.


Onze favoriete eet- en drink adresjes op Samosir, Lake Toba

Jenny’s is een gezellig tentje in het centrum van Tuktuk. Je eet hier de lekkerste Indonesische gerechten. Voor een goede kop koffie ga je naar El Tona Coffeehouse. Deze vind je bij de Google Maps locatie ‘Tuktuk Siadong’. Bij Tepi Coffee aan de westkant van Samosir zit je ontzettend leuk en kun je ook heel erg lekker eten.Hoe kom je op Samosir eiland, Lake Toba?

Vanuit Medan Airport rijd je in ongeveer 4 uur naar Prapat. In Prapat neem je de ferry die je in ongeveer 45 minuten naar het eiland Samosir brengt. Vanuit Medan Airport kun je op verschillende manieren naar Lake Toba reizen:


Taxi: het snelste en meest comfortabel is een taxi nemen naar Prapat om hier de ferry te nemen naar Samosir. Je kunt een taxi van te voren vastleggen. Ook kun je kiezen voor een gedeelde taxi. Dit regel je het beste van tevoren met je verblijf op Samosir. Er gaat ieder uur een ferry van Prapat naar Samosir. Openbaar vervoer: reizen met het lokale vervoer op Sumatra is een erg leuke ervaring en bovendien goedkoop. Je doet er aan de andere kant wel een stukje langer over en het is minder comfortabel dan een (gedeelde) taxi. Vanaf Medan Airport kun je met Damri Bus Company een bus nemen naar Amplas Bus Terminal. Vanaf Amplas Bus Terminal neem je vervolgens de bus naar Prapat. Vanuit Bukit Lawang kun je een (gedeelde) taxi nemen naar Prapat om vervolgens hier de ferry te nemen naar Samosir. Je rijdt in ongeveer 8 uur van Bukit Lawang naar Prapat. Deze taxi regel je via je verblijf in Bukit Lawang.

We raden het je niet aan om met het lokale vervoer van Bukit Lawang naar Lake Toba te gaan omdat je dit (waarschijnlijk) niet in één dag gaat redden.Commentaires


bottom of page