top of page

Bukit Lawang, Sumatra: Een ontmoeting met wilde orang-oetans

In het noorden van Sumatra ligt het dorpje Bukit Lawang. Dit jungle dorpje ligt aan de rand van het Gunung Leuser National Park: een van de twee plekken op de wereld waar je oog in oog kan komen te staan met wilde orang-oetans. Bukit Lawang is de perfecte uitvalsbasis om een trekking te maken door de jungle om o.a. wilde orang-oetans te spotten. Daarnaast is Bukit Lawang een gezellig dorpje om een aantal dagen door te brengen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over Bukit Lawang en de Jungle Trekking: hoe kom je in Bukit Lawang, waar boek je een verantwoordelijke Jungle Trekking, de leukste verblijven en onze favoriete eetadresjes!Het Gunung Leuser National Park

Bukit Lawang is een jungle dorpje en grenst aan het Gunung Leuser National Park waardoor het de perfecte uitvalsbasis is om een jungle trek te maken. Het National Park is bijna 8.000 vierkante kilometer groot en is hiermee het grootste nationale park van Indonesië. Het is een van de twee plekken op de wereld waar de orang-oetan nog in het wild leeft en je de kans hebt deze waanzinnige dieren te spotten. Het maken van een trekking door de jungle is een onvergetelijke ervaring die we iedereen zouden aanraden.


Tip: kijk voor je bezoek aan Bukit Lawang de aflevering ‘Gunung Leuser, Indonesia van de Netflix serie Our Great National Parks. Zo ga je helemaal voorbereid naar de jungle!De Jungle Trekking

In Bukit Lawang zijn er verschillende organisaties die een trekking door de jungle aanbieden. Een ecologische en verantwoordelijke organisatie die wij aanraden voor het doen van een Jungle Trekking is Sumatra Eco Travel. Sumatra Eco Travel zet zich in voor het behoud van de jungle, steunt lokale organisaties en organiseert Jungle Trekkingen op een verantwoordelijke wijze.


Je kunt kiezen voor een trekking van een dag of een meerdaagse trekking door de jungle bij Sumatra Eco Travel. We raden de tweedaagse trekking aan waarbij je een nacht slaapt midden in de jungle. Dit is een ervaring die je nooit meer zult vergeten!


Op dag 1 start je in Bukit Lawang om 08:30 uur met de trekking door het Gunung Leuser National Park. Je gaat in een groep van maximaal 8 personen waarbij je vergezeld wordt door drie guides waarbij één guide constant op zoek gaat naar wilde dieren. De kans is groot dat je na een aantal uur wandelen door de jungle ineens oog in oog staat met een wilde orang-oetan! Daarnaast is de kans groot dat je verschillende andere wilde dieren spot zoals gibbons, makaken en de schattige Thomas Langur. Tijdens de trekking wordt het eten verzorgd. Bij je eerste stop krijg je vers fruit en de lunch is een heerlijke nasi goreng.


Orang-oetan betekent vrij vertaald vanuit het Indonesisch ‘bosmens’.


Na ongeveer 8 uur door de jungle te hebben geploeterd kom je aan bij het kamp waar je zult overnachten. Je slaapt hier in een tentje aan de rivier. Er wordt ‘s avonds een heerlijke maaltijd voor je bereid. De volgende dag word je wakker door de geluiden uit de jungle, drink je een kop koffie aan de rivier en bezoek je nog een waterval. Daarna ga je met de ‘jungle-taxi’ terug naar Sumatra Eco Travel: op een tube over de kolkende Bohorok River.


Op de website van Sumatra Eco Travel kun je de trekking boeken. Ook lees je hier alles in detail over verschillende trekkingen, de data en alles wat je nodig hebt om de jungle in te gaan.Ontdek het dorpje Bukit Lawang

Bukit Lawang ligt aan de rand van de jungle. Het is een klein, gezellig dorpje waar alle locals je vriendelijk begroeten. Wandel door het kleine centrum, over de hangbruggen over de rivier, bezoek de marktjes met handgemaakte souvenirs en geniet van de lokale specialiteiten van Sumatra!


Onze favoriete restaurantjes in Bukit Lawang

Voor een heerlijke kip rendang ga je naar Waterstone. De Indonesische eigenaar heeft 20 jaar in Nederland gewoond en maakt graag een praatje met je! Bij Wild River Cafe eet je heerlijke Indonesische maaltijden en zit je prachtig aan de Bohorok River.


Waar te verblijven in Bukit Lawang?

Als je een Trekking boekt bij Sumatra Eco Travel boek je ook gelijk al je overnachting één nacht voor de trekking en één nacht nadat je terug komt in Bukit Lawang. Blijf zeker nog één nachtje extra om helemaal bij te komen en het dorpje te ontdekken. Bij Sumatra Eco Travel kun je een nachtje boeken in de Hangout Eco Travel of in de Eco Cottage.Hoe kom je in Bukit Lawang?

Vanaf Medan Airport is Bukit Lawang op verschillende manieren te bereiken.

Het makkelijkste en snelste is met een georganiseerde taxi vanuit je verblijf in Bukit Lawang. Dit kost ongeveer tussen de 250.000 en 300.000 IDR per persoon en je doet er ongeveer 3,5 uur over.


Vanaf Medan Airport kun je ook met het openbaar vervoer naar Bukit Lawang. Volg op het vliegveld de borden met ‘Public Transportation’ en zoek hier naar de oranje ‘PT ALS’ bus. Deze kost 60.000 IDR per persoon en brengt je naar Binjai. In Binjai stap je over op een lokale minibus die je naar Bukit Lawang brengt. Deze kost ongeveer 50.000 IDR per persoon.


Ook kun je kiezen voor de rode bus van 'PT Almasar Indonesia'. Deze rijdt rechtstreeks vanaf Medan Airport naar Bukit Lawang. Deze bus kost 80.000 IDR per persoon en doet er ongeveer 5 uur over.


De beste reistijd voor Bukit Lawang

Er is eigenlijk geen ‘beste reistijd’ voor Bukit Lawang. Normaal gesproken valt de meeste regen in de periode van oktober tot en met februari. Vaak regent het dan kort en heftig in de late middag of in de nacht. Laat je vooral niet tegenhouden door het weer: zonder regen is er namelijk geen regenwoud!


Meer weten over Bukit Lawang, de Jungle Trekking met Sumatra Eco Travel of meer tips voor Sumatra? Op Instagram delen we dagelijks de leukste tips & inspiratie!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page