top of page

De Banyak eilanden: een onontdekt paradijs in West-Sumatra!

In het westen van Sumatra ligt de nog vrij onbekende eilandengroep Banyak Islands. Deze eilandengroep bestaat uit ongeveer 50 kleine eilanden waarvan de meeste onbewoond zijn. De eilanden van Pulau Banyak zijn de definitie van een paradijs op aarde: helderblauw water, parelwitte stranden met palmbomen zover je kan kijken. Deze Expeditie Robinson-achtige eilanden zijn absoluut het bezoeken waard! We vertellen je alles wat je over de Banyak eilanden moet weten: hoe je er komt, waar je het beste kan verblijven, wat je er kan doen en veel meer!


Banyak eilanden - Palau Banyak - Sumatra - Onbewoond eiland - Ongekende Weg

Hoe kom je bij Pulau Banyak?

Om bij deze onbewoonde Expeditie Robinson-achtige eilandengroep te komen moet je er wat voor over hebben. De boten naar het hoofdeiland Pulau Balai vertrekken allemaal vanuit de stad Singkil.


Vanuit Medan is het ongeveer 9 tot 10 uur rijden naar Singkil. Je kunt hiervoor een privé taxi of een gedeelde taxi regelen. Vervolgens overnacht je één nacht in Singkil om de volgende ochtend de boot te nemen naar het hoofdeiland Pulau Balai.


Vanuit Lake Toba kun je met een privé taxi, gedeelde taxi of met het lokale vervoer naar Singkil reizen. Een (gedeelde) taxi regel je bij je accommodatie in Lake Toba.


Het lokale vervoer is een stuk goedkoper dan een taxi. Het is een een ontzettend leuke ervaring maar een stuk minder comfortabel en de reis duurt een stuk langer. Hieronder vertellen we je hoe je met het lokale vervoer van Samosir, Lake Toba naar Singkil reist. Neem eerst een taxi naar Tomok. Vertel de chauffeur dat je naar het busstation wilt. Neem hier de bus naar Pangururan. Neem hier vervolgens de bus naar Sidikalang. In Sidikalang vertel je bij het busstation dat je naar Singkil moet en de locals helpen je al te graag in de goede bus. Van Sidikalang rijd je vervolgens naar Pangkalankumbi en hier neem je de laatste bus naar Singkil. Deze rit duurt ongeveer 10 tot 12 uur.


Palau Banyak - Banyak Eilanden - Sumatra - Vervoer - Ongekende Weg

Vervoer van Singkil naar de Banyak Eilanden

Vanuit Singkil zijn er drie manieren om naar de Banyak eilanden te gaan:

Ferry: twee keer per week vertrekt de grote ferry van Singkil naar het hoofdeiland Pulau Balai. Via deze link kun je zien op welke dagen en tijden de ferry van Singkil naar Pulau Balai vaart. Een ticket voor deze ferry kost 33.000 IDR per persoon en doet er ongeveer 3,5 uur over. Vervolgens regel je met je accommodatie dat je op Pulau Balai opgehaald wilt worden. Speedboot: regel met je accommodatie dat je in Singkil met de speedboot opgehaald wilt worden. Dit is de snelste maar ook de duurste optie. Je betaalt tussen de 1.500.000 IDR en 2.000.000 IDR voor de speedboot. Afhankelijk van op welk eiland je verblijft duurt de oversteek tussen de 2 en 3 uur.


Lokale boot: iedere dag vertrekt een grote traditionele houten boot naar Pulau Balai. Deze kost 100.000 IDR en doet er ongeveer 3 uur over. Regel vervolgens met je accommodatie het vervoer vanaf Pulau Balai. Houd er rekening mee dat de lokale boot bij slechte weersomstandigheden niet vertrekt.


Tip: neem voldoende cash mee voordat je naar Singkil gaat! In Singkil zijn er geen ATM's die door Mastercard of Visa worden geaccepteerd.


Wat te doen bij de Banyak eilanden?

De Banyak eilanden zijn een definitie van een paradijs. Wakker worden met het geluid van de oceaan, de wuivende palmbomen pal boven het parelwitte strand en prachtig koraal om te snorkelen of duiken.

Ook surfers kunnen hun hart ophalen bij de Banyak eilanden. Tussen april en september vind je hier namelijk een van de beste golven van Indonesië. Omdat de Banyak Islands nog zo onbekend zijn, hoef je de golven ook maar met weinig mede-surfers te delen!Daarnaast kun je gaan eilandhoppen om de nabijgelegen eilanden Pulau Tailana, Pulau Bangkaru, Pulau Tuangku en Pulau Palambak te ontdekken. Dit regel je eenvoudig bij je accommodatie.

Tot slot kun je hier ultiem genieten van het rustige eilandleven. Wandel een stukje over het strand, lekker zwemmen in het kraakheldere water en met een kokosnoot in je hand de prachtige zonsondergang bekijken.


Waar te verblijven bij Pulau Banyak?

De Banyak eilanden staan nog in de kinderschoenen als het gaat om toerisme. Er zijn nog weinig accommodaties te vinden, de reis er naar toe is lang maar dit maakt het des te speciaal om deze onontdekte eilandengroep te bezoeken. Voor een ultieme Expeditie Robinson ervaring raden wij een verblijf op Pinang Island aan. Je verblijft hier in een schitterende beach hut aan zee op een verder onbewoond eiland.


Banyak eilanden - Accommodaties - Waar te verblijven - Pinang Island - Ongekende Weg

Tijdens je verblijf hier zijn surf trips inbegrepen net als alle andere activiteiten zoals vissen, kajakken en Stand Up Paddle. Ook als niet-surfer kun je hier erg goed terecht: op het eiland zijn een aantal toffe activiteiten te doen zoals beachvolleybal, yoga, snorkelen en kun je de jungle ontdekken op het eiland.


Daarnaast is het een heerlijke plek om simpelweg lekker te chillen in je hangmat, een boek te lezen op het parelwitte strand of de zonsondergangen te kijken met een kokosnoot. Kijk op de Instagram van Pinang Island voor een sfeerimpressie van dit onbewoonde paradijs!Op Instagram delen we dagelijks onze reisavonturen, tips en bezienswaardigheden!Comentários


bottom of page