top of page

Dagtrip Galle, Sri Lanka: al onze tips & bezienswaardigheden!

Galle Fort in het zuidwesten van Sri Lanka is een oude handelsnederzetting, onder andere van de Nederlanders uit de 17e eeuw. Het was een van de belangrijkste havensteden in die tijd en de Nederlanders bouwden er het 36 hectare grote Galle Fort ter verdediging van de haven en als nederzetting. Hedendaags kun je dit fort nog aanschouwen inclusief de oude koloniale gebouwen die er staan. Galle in Sri Lanka is absoluut het bezoeken waard en in deze blog lees je al onze tips voor Galle, de niet-te-missen bezienswaardigheden, de leukste restaurants en waar te verblijven!


Galle - Galle fort - koloniale gebouwen - oude handelsnederzetting - Nederlanders - Sri Lanka - Ongekende Weg

Over Galle

Galle is een stad aan de zuidwestkust van Sri Lanka. In de 16e eeuw waren het de Portugezen die als eerste Galle binnenvielen. Zij veroverden het gebied en bouwden een klein fort voor de handelsactiviteiten. In de 17e eeuw veroverden de Nederlanders Galle van de Portugezen en werd de handelsnederzetting uitgebreid tot een 36 hectare groot fort. Het werd voor de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie een van de belangrijkste handelsposten in Azië. Galle Fort staat hedendaags op de UNESCO Werelderfgoedlijst en je kunt er nog heel veel koloniale bouwwerken van de Nederlanders terug zien.


Bezienswaardigheden in Galle Fort

Als je in Galle bent, zijn er een aantal bezienswaardigheden die je absoluut gezien wilt hebben. De Groote Kerk of Dutch Reformed Church is een indrukwekkende, witgepleisterde kerk die gebouwd werd voor de Nederlandse protestantse gemeenschap in Galle. Old Dutch Hospital was het oude ziekenhuis voor de Nederlanders in de regio. Wandel ook zeker langs Court Square. Dit gerechtshof is tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik! Toen de Britten de baas werden in 1796 hebben ook zij wat van hun bouwstijl achtergelaten in het fort, zoals de indrukwekkende All Saints Church. Ook is het oude centrum ontzettend leuk om lekker rond te dwalen. In iedere straat vind je wel weer prachtige koloniale gebouwen en leuke winkeltjes.


Maak een wandeling over de stadsmuur van Galle Fort

Het oude centrum van de stad wordt omringd door de enorme stadsmuur. Je krijgt pas echt een goed beeld van de grootte van het fort, als je er een rondje omheen hebt gelopen. Onderweg geniet je van het prachtige uitzicht op zee en loop je langs de indrukwekkende witte vuurtoren. Als je over de stadsmuur loopt kom je verschillende bordjes tegen met achtergrondinformatie over Fort Galle.Een leuke manier om alles over het fort, de gebouwen en de geschiedenis van het oude centrum te weten te komen is met deze Walking Tour. Deze Walking Tour wordt door een local gegeven die je alles tot in detail kan vertellen over de stad!


Bezoek het Tsunami Memorial Museum

Op een half uur rijden van Galle ligt het Tsunami Memorial Museum. Het is een kleine tentoonstelling met foto’s en verhalen van de afschuwelijke tsunami die in 2004 Sri Lanka trof. Na een bezoek aan dit museum krijg je pas echt een beeld van hoe verwoestend deze tsunami geweest is.


Waar te verblijven in Galle?

Mango House is een prachtig hotel in Galle Fort. Je slaapt in een van de koloniale gebouwen en iedere dag wordt er een heerlijk ontbijt verzorgd. Ook bij Arches Fort slaap je in een van de schitterende koloniale panden in het oude centrum van de stad.


Restaurant tips in Galle

Bij Dumplings Cafe kun je heerlijke koffie drinken en eet je de beste dumplings van de stad!

Heerlijk Sri Lankaans eten doe je bij Punto Cafe in het oude centrum.

Charlie's Bar & Bistro is een toffe hotspots voor een avondje uitgebreid dineren.


Hoeveel dagen voor Galle uittrekken?

Galle Fort is een leuke dagtrip vanuit bijvoorbeeld Ahangama of Mirissa. Vanuit Ahangama is het ongeveer 45 minuten met de tuk tuk en vanuit Mirissa 1 uur en 15 minuten. Trek ongeveer 4 uurtjes voor een dagtrip uit als je er op je gemak een kop koffie gaat drinken, langs alle bezienswaardigheden in Galle Fort wilt lopen en daarna ergens gaat lunchen. Als je een rondreis door Sri Lanka maakt ‘met de klok mee’, is Galle ook een prima laatste stop van je vakantie. Verblijf er bijvoorbeeld twee nachten en maak juist een dagtrip naar het strand van Ahangama of bezoek het indrukwekkende Tsunami Memorial Museum.


Een rondreis maken door Sri Lanka met je eigen tuk tuk? Huur je deze bij tuktukrental.com dan krijg je met de code 'ONGEKENDEWEG' korting op jouw tuk tuk!

Wat is de beste reistijd voor Galle?

December tot en met maart zijn de beste maanden om Galle te bezoeken. Tijdens deze maanden is het droogseizoen met aangename temperaturen en de grootste kans op mooi weer. De maanden juni tot en met juli en oktober tot en met november zijn de natste maanden in Galle. Ondanks dat in deze maanden de meeste neerslag valt, zouden we nog steeds aanraden ook in deze maanden Galle te bezoeken. Het is ontzettend interessant om zo ver van huis dit oude Nederlandse fort te aanschouwen met de koloniale gebouwen.


Wil je goed voorbereid op vakantie naar Sri Lanka gaan? Op onze blog lees je alle tips, heel veel reisinspiratie, onze favoriete verblijven en de leukste hotspots door heel Sri Lanka. 


Op Instagram kun je al onze reisavonturen op de voet volgen.Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page