top of page

Alles wat je moet weten voordat je naar Cambodja gaat

Cambodja ligt in Zuidoost Azië en wordt omringd door de landen Thailand, Laos, Vietnam. In Cambodja vind je prachtige natuur, de tempels van Angkor Wat, tropische eilanden maar ook een hele heftige, recente geschiedenis. Dit alles maakt Cambodja een hele interessante bestemming en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Alles wat je moet weten voordat je naar Cambodja gaat lees je hier!


Cambodja - Angkor Wat - Ongekende Weg

Valuta in Cambodja

Het eerste wat opvalt in Cambodja is dat er met twee valuta’s betaald wordt: de Amerikaanse dollar en de Cambodjaanse riel. De Amerikaanse dollar is hier een wettig betaalmiddel omdat het zo voor toeristen ‘makkelijker’ is om te betalen. Daarnaast wordt de Amerikaanse dollar vaak gebruikt voor grote bedragen omdat het grootste biljet van de Cambodjaanse riel omgerekend ongeveer €12 is. Het is dus niet alleen een toeristen ding! Als je met Amerikaanse dollars wilt betalen, houd er dan rekening mee dat deze biljetten in uitmuntende conditie moeten zijn: er mogen geen vouwen, scheuren of viezigheid op de biljetten zitten. Deze worden niet geaccepteerd! De valuta’s lopen ook door elkaar heen: je betaalt in Cambodjaanse riel en krijgt dollars als wisselgeld of andersom. Als je Amerikaanse dollars als wisselgeld terug krijgt, kijk dan ook goed of het briefje in goede staat is, zeker bij grotere biljetten. Vraag om andere wisselgeld als de biljetten vies, gevouwen of gescheurd zijn. Bij bijna iedere pinautomaat krijg je de optie om Amerikaanse dollar of riel op te nemen. Wil je geld opnemen tegen lage transactiekosten en de beste wisselkoers? Lees dan de blog over onze favoriete betaalpas tijdens het reizen!

Tip: Download de ‘’Reisapp’’ van Rijksoverheid. Hierin vind je heel veel handige informatie over je bestemming en kun je gemakkelijk valuta’s omrekenen zodat jij precies weet wat alles kost!

Praktische informatie over Cambodja

Download de app Grab. In Phnom Penh en Siem Reap kun je heel gemakkelijk een taxi of tuk tuk bestellen via Grab. Bij Grab zie je van te voren de prijs van je ritje en deze is bijna altijd goedkoper dan een normale taxi. Daarnaast heb je nooit onenigheid over de prijs.


Zorg altijd dat je voldoende contant geld bij je hebt. In Cambodja betaal je bijna overal met contant geld. Enkel bij grote ketens of hotels is het mogelijk te betalen met je pinpas.


Fooi geven wordt niet verwacht maar wel gewaardeerd. Heb je lekker gegeten of een leuke dag gehad met een tuk tuk driver? Laat dan een kleine fooi achter. Een klein bedrag voor ons is voor hen heel veel waard!


Booking.com is het meest gebruikte platform om hotels, hostels of guesthouses te boeken.

Wist je dat als jij je hotel, hostel of guesthouse boekt via deze link, wij daar een kleine bijdrage voor krijgen en jou kost het niets extra: win-win! Met het gebruiken van deze link kunnen wij jullie blijven voorzien van de meest handige reistips en inspiratie!


Het is bij wet verboden dat Cambodjanen (motor)scooters mogen verhuren aan toeristen. Het is echter nog steeds mogelijk om een scooter te huren in bijvoorbeeld Siem Reap om het tempelcomplex Angkor te ontdekken. Een scooter huren kost ongeveer $5 tot $8 per dag.

Let op: scooters met een vermogen hoger dan 50cc vallen onder motoren. In zuidoost Aziatische landen huur je bijna altijd een scooter met 125cc vermogen. Hiervoor heb je een motorrijbewijs nodig. Heb je deze niet en huur je toch een scooter? Weet dan dat je niet verzekerd bent bij eventuele ongelukken.


Veiligheid in Cambodja

Cambodja is een veilige bestemming. Toch zijn er een aantal dingen waar je extra goed op moet letten tijdens het reizen door Cambodja.

  • Houd je tas en telefoon goed bij je als je in een tuk tuk zit. Zeker in de hoofdstad Phnom Penh worden -tijdens het rijden- tassen en/of telefoon uit de tuk tuk getrokken. Film daarom nooit opzichtig met je telefoon als je in een tuk tuk zit en houd je tassen goed bij.

  • Draag altijd een moneybelt of heuptasje voor je waardevolle spullen. Zo maak je het eventuele zakkenrollers bijna onmogelijk om ongezien geld te stelen.

  • Krijg je grote dollarbiljetten als wisselgeld terug? Check deze dan goed of ze in perfecte conditie zijn. Vraag om ander wisselgeld als de biljetten gevouwen, gekreukt of vies zijn.

  • Laat nooit je paspoort achter als borg. Je paspoort is je meest waardevolle bezit tijdens het reizen. Maak kopieën van je paspoort en kras je BSN nummer door. Deze kun je eventueel achterlaten.


Reis je naar Cambodja via land? Koop dan zeker je e-visum van te voren online. Alles over het visum voor Cambodja lees je hier.


Comentarios


bottom of page