top of page

De trein van Kandy naar Ella: alle info op een rijtje!

De 7 uur durende treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka wordt gezien als een van de mooiste treinreizen ter wereld. Terwijl je over het spoor raast kom je door dorpjes waar de locals je vriendelijk nazwaaien, ongerepte natuur en indrukwekkende theeplantages. De treinreis van Kandy naar Ella is razend populair en het is daarom een must van tevoren je treintickets te regelen. In deze blog hebben we alles wat je moet weten over de treinreis van Kandy naar Ella voor je op een rijtje gezet: de verschillende klassen, waar je jouw tickets koopt, handige info en een goed alternatief mocht je geen tickets kunnen bemachtigen.


Trein van Kandy naar Ella - Treinreis Sri Lanka - Ella station - Info trein Sri Lanka - Ongekende Weg

Over de treinreis van Kandy naar Ella

De treinreis tussen Kandy en Ella duurt ongeveer 6 tot 7 uur en wordt gezien als een van de mooiste treinreizen van de wereld. Op een rustig tempo rijdt de trein door authentieke dorpjes, ongerepte natuur, uitgestrekte theeplantages en langs indrukwekkende valleien. De treinreis staat natuurlijk ook bekend om de open ramen en deuren van waaruit je het prachtige uitzicht kan aanschouwen.


Tip: vind je de 7 uur durende treinreis van Kandy naar Ella te lang? Dan kun je er ook voor kiezen om de trein van Nuwara Eliya (station Nanu Oya) naar Ella te nemen. Dit is sowieso het mooiste deel van de treinreis en duurt ‘slechts’ 3 uur. Het treinstation Nanu Oya ligt op 15 minuten rijden van Nuwara Eliya. Daarnaast is de route van Kandy naar Nuwara Eliya prachtig om zelf te rijden en ook Nuwara Eliya is een heel leuk plekje om een nachtje te slapen.

Ben je van plan een tuk tuk te huren voor je reis door Sri Lanka? Als je deze huurt bij tuktukrental.com krijg je met de code ‘ONGEKENDEWEG’ 10% korting op jouw tuk tuk!De verschillende klassen in de trein van Kandy naar Ella

Als je van Kandy naar Ella met de trein gaat zijn er drie klassen: 1e klas, 2e klas en 3e klas. De eerste klasse is de meest luxe klasse van de trein met comfortabele stoelen en airconditioning. In de eerste klasse kunnen de ramen niet open en is de deur in het tussenstuk dicht. Het is de meest comfortabele manier om de treinreis tussen Kandy en Ella te maken, maar je kunt niet de iconische foto maken dat je uit de deur hangt.


De tweede klasse heeft twee soorten tickets: 2e klas reserved seats en ‘normale’ 2e klasse. Zoals de naam al doet vermoeden, krijg je met de 2e klasse reserved seats vaste stoelen toegewezen. Bij de normale 2e klas tickets is het ‘opgestaan is plaats vergaan’, als je al een zitplaats krijgt gevonden. In de tweede klasse hangt een ventilator, kunnen de ramen wel open en zijn de deuren in de tussenstukken van de trein geopend.


Tot slot heb je de derde klasse bij de trein in Sri Lanka. Ook zijn er twee soorten 3e klasse tickets: de reserved seat tickets en normale tickets, hetzelfde als bij de tweede klasse. De 3e klasse is het minst comfortabel maar wel de leukste, meest lokale manier van reizen. Ook in de derde klasse staan de ramen en deuren van de trein open.


Hoe koop je tickets voor de trein van Kandy naar Ella?

Tickets voor de trein van Kandy naar Ella kopen kan op verschillende manieren. Reserved seat tickets voor de treinreis van Kandy naar Ella komen precies 30 dagen van tevoren online op de officiële website van de Sri Lankaanse spoorwegen. Als je reserved tickets op deze manier wilt kopen, zorg dan dat je precies 30 dagen van tevoren je tickets koopt. Er zijn namelijk heel veel partijen die de kaartjes opkopen om vervolgens voor meer door te verkopen.

Reserved seats kunnen ook op de grotere treinstation gekocht worden zoals bij het treinstation Colombo Fort of Kandy. De kans dat je hier voor reserved seats tickets slaagt is klein, omdat ook hier tickets 30 dagen van tevoren beschikbaar zijn en je waarschijnlijk niet 30 dagen voor je geplande treinreis in Sri Lanka bent. Als het je niet lukt om tickets voor de trein van Kandy naar Ella rechtstreeks via de Sri Lankaanse spoorwegen te kopen, kun je deze via 12goasia aanschaffen. Tickets voor deze treinreis bij 12goasia zijn een stuk duurder maar de kans is groter dat je ze hier kan bemachtigen. Normale tickets voor de 2e klasse en 3e klasse zonder vaste zitplaats zijn alleen op het station, op de dag van vertrek te koop.


Onze tips voor de treinreis van Kandy naar Ella

Gezien de enorme populariteit en recente ervaringen van medereizigers, zouden wij het afraden om de treinreis van Kandy naar Ella te maken als je geen reserved seat tickets hebt. Dit omdat je niet zeker bent van een zitplaats en de kans groot is dat je als een sardientje in blik de 7 uur durende treinreis beleeft: niet de ervaring waar je op zit te wachten.  Is het niet gelukt om reserved seats kaartjes te bemachtigen? Niet getreurd, want hieronder lees je alles over twee hele goede alternatieven!


Nine Arch Bridge Sri Lanka - Nine Arches - Treinreis Sri Lanka - Ella naar Kandy - alternatieven - Ongekende Weg

Alternatieven voor de trein van Kandy naar Ella

Mocht het niet lukken om reserved seat kaartjes voor de treinreis van Kandy naar Ella te bemachtigen, is er gelukkig een heel goed alternatief, namelijk een retourtje van Ella naar Badulla. Deze treinreis duurt enkele rit ongeveer 1,5 uur waarbij je ook dwars door de theeplantages, kleine dorpjes en indrukwekkende natuur raast zonder de enorme drukte. 

Deze trein gaat ook over de beroemde Nine Arches Bridge en dat ga je niet met de trein van Kandy naar Ella. Zorg dat je de eerste trein van Ella naar Badulla neemt voor de beste en rustigste ervaring. De eerste trein was bij ons om 06:40 maar check voor de zekerheid op station Ella de huidige dienstregeling. Tickets voor de trein van Ella naar Badulla koop je ongeveer een half uur voor vertrek op het station zelf. De tweede optie is de treinreis van Ella naar Nuwara Eliya te maken, precies de andere kant op dus. Deze trein is een stuk rustiger omdat bijna iedereen ‘met de klok mee reist’ in Sri Lanka. Deze treinreis doet er ongeveer 3 uur over en binnen 1,5 uur rijd je over de weg weer van Nuwara Eliya naar Ella. Deze taxi terug kun je via 12goasia regelen.


Al onze favoriete verblijven van onze reis door Sri Lanka lees je in deze blog en al onze tips voor Sri Lanka lees je hier terug! 


Op Instagram kun je al onze reisavonturen op de voet volgen!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page