top of page

Scooter rijden verboden op Bali? Lees hier hoe het zit!

Een scooter huren op Bali geeft je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en om het eiland te verkennen. Het is een van de snelste manieren om jezelf te vervoeren en je komt op je eigen gehuurde scooter vaker op plekken die je anders niet zou tegenkomen. In maart 2023 werd echter naar buiten gebracht door de Balinese gouverneur Wayan Koster dat toeristen geen scooter meer konden huren op het Indonesische eiland Bali. Hoe zit dit nu precies? Mag je als toerist nog scooter rijden op Bali? We leggen je precies uit hoe het zit in deze blog!


Scooter huren op Bali - Ongekende Weg


De regelgeving voor het huren van een scooter op Bali

Op Bali -en in heel Zuidoost Azië- zijn het eigenlijk geen scooters die je huurt maar motoren volgens de Nederlandse wet. Een scooter heeft namelijk maximaal 50cc en in Zuidoost Azië worden motoren verhuurd van minimaal 125cc. Nergens in Zuidoost Azië kun je een scooter huren met minder dan 50cc. Officieel dien je dus in het bezit te zijn van een motorrijbewijs (rijbewijs A) in combinatie met een internationaal rijbewijs om een ‘scooter’ te huren. Bij een scooter verhuur op Bali zullen ze echter zelden vragen naar je rijbewijs.


Besluit je een scooter te huren op Bali zonder rijbewijs A én je internationaal rijbewijs? Dan rijd je onverzekerd rond. Dit houdt in dat eventuele schade, ongelukken aan derden of aan jezelf niet verzekerd zijn en je zelf voor deze kosten moet opdraaien. Toch rijden er heel veel toeristen op Bali met een scooter zonder het juiste rijbewijs.


Tevens is er een (kleine) kans dat je staande wordt gehouden door de politie. Je krijgt meestal een boete van ongeveer 500.000 IDR voor het rijden zonder het juiste rijbewijs. Daarna mag je weer doorrijden.


Het huren van een scooter op Bali

In bijna iedere plaats op Bali kun je een scooter huren. Meestal kan dit zelfs al via je accommodatie. Anders vind je in iedere plaats wel een scooter verhuur. Een scooter huren kost ongeveer tussen de 70.000 IDR en 100.000 IDR per dag. Hoe langer je een scooter huurt, hoe goedkoper het wordt.


Tip: huur je scooter bij betrouwbare verhuurders. Een verhuurder op Bali die wij kunnen aanraden is Bikago. Hier kun je verschillende scooters huren die in uitstekende staat zijn. Je kunt deze al van te voren online vastleggen en bij je verblijf laten afleveren. De scooters komen met een verzekering en je hoeft geen borg achter te laten. Reserveer je scooter via Bikago hier!


Waar moet je op letten bij het huren van een scooter?

Het is belangrijk dat je zelf de scooter goed inspecteert voordat je er eentje huurt. Loop een rondje rondom de scooter en kijk of er niets los hangt of afgebroken is. Start vervolgens de scooter en luister goed of je geen gekke geluiden hoort. Rijd vervolgens een klein stukje om de remmen te checken, kijken of het licht werkt en of de spiegels goed vastzitten.

Laat nooit je paspoort achter als borg! Je paspoort is je meest waardevolle bezit. Als er een borg gevraagd wordt voor het huren van een scooter, laat dan een kopie van je paspoort achter en eventueel cash geld. Maak ook altijd een filmpje van de scooter voordat je deze meeneemt, het liefst waar de verhuurder bij staat. Zo kun je schades die al op de scooter zaten aantonen op het moment dat je de scooter weer inlevert.


Wist je dat je ons enorm zou helpen om je verblijven op Bali via Booking.com te boeken via deze link? Dit kost jou niets extra maar wij krijgen er een kleine bijdrage voor. Zou kunnen we jullie blijven voorzien van handige reistips en inspiratie voor je rondreis op Bali!


Mag je als toerist een scooter huren op Bali?

Het korte antwoord is ja, als toerist kun je nog steeds gewoon een scooter huren op Bali. Bij een scooter verhuur wordt zelden tot nooit gevraagd naar het goede internationale rijbewijs. En op de berichtgeving van maart 2023, dat een toerist geen scooter mag rijden, is niets van terug te zien op het Indonesische eiland Bali.


Het dragen van een helm klinkt misschien voor velen vanzelfsprekend, maar op Bali zie je vaak toeristen zonder helm op rijden. Draag altijd een helm, rijd voorzichtig en volg de stroom van het verkeer voor je. Ohja, en in Indonesië rijden ze aan de linkerkant van de weg ;).


Op Instagram delen we dagelijks onze tips, unieke bezienswaardigheden en favoriete hotspots op Bali.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page