top of page

Hoe kies ik een goede backpack voor mijn reis?

Je gaat op (wereld)reis en je bent druk bezig met de voorbereidingen hiervan. Het kopen van je backpack is ongetwijfeld één van de punten op je voorbereidingslijstje. Het is essentieel dat je een goede backpack koopt die bij je past. Hij moet uiteraard goed en comfortabel zitten en je moet de grootte baseren op basis van jouw lichaam en hoeveel kleding je meeneemt. Maar hoe kies je nu de ideale backpack? Er is zoveel keuze aan merken en formaten dat het kiezen van de juiste backpack lastig kan zijn. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten wanneer je een backpack gaat kopen en geven we onze aanbevelingen waaraan een backpack moet voldoen om er het beste mee te kunnen reizen!


Backpack aanbevelingen - Ongekende Weg

Formaat backpack

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke formaat backpack je wilt gaan kopen. Dit kun je baseren op de reizen die je gaat maken. Als je kortere reizen gaat maken kun je beter kiezen voor een kleinere backpack. Ben je een lange wereldreis aan het plannen? Dan kies je voor een grotere backpack. De grootte van een backpack wordt uitgedrukt in liters. 40 tot 55 liter Een backpack van 40 tot 55 liter wordt gezien als een 'kleine backpack'. Als je gaat reizen naar landen waar het altijd tropisch warm is en kun je licht inpakken? Dan kun je kiezen voor een backpack van dit formaat. Ook als je vaak kortere reizen maakt is deze backpack uitermate geschikt. Het is lastig om in gewicht uit te drukken hoeveel kilogram er in dit formaat backpack past omdat dit erg afhankelijk is van de spullen die je in de backpack stopt. Ongeveer zit het gewicht tussen de 8kg en 12kg.

55 tot 70 liter Een backpack van 55 tot 70 liter is een middelgrote backpack. Dit formaat backpack is ideaal als je voor langere tijd gaat reizen en ook wat kleding moet meenemen zoals een trui en lange broeken voor koudere bestemmingen. Beiden reizen wij al meer dan zes maanden met dit formaat backpack. Het gewicht wat je in dit formaat backpack kwijt kan ligt ongeveer tussen de 12kg en 18kg.

70 tot 100 liter Een 70 tot 100 liter backpack is een grote backpack. Dit formaat backpack wordt voornamelijk gebruikt voor reizigers die koude bestemmingen bezoeken en veel lange, warme kleding meenemen. Ook mensen die kamperen en spullen als een tent, matje en wandelgerei meenemen kiezen voor dit formaat backpack. Qua gewicht zit dit formaat backpack dan al gauw boven de 20kg.


Hoe kies ik een backpack die goed bij mij past?

Je backpack kies je op basis van het type reis dat je gaat maken en hoelang je weggaat. Ook speelt je lengte hierin een belangrijke rol. Ben je niet zo groot? Dan is het af te raden een grote backpack te nemen. Je schouders worden namelijk enorm belast en je loopt er bij als een schildpad die ieder moment kan omvallen. De vuistregel is dat je backpack niet meer mag wegen dan 20% van je lichaamsgewicht om zo je schouders niet te overbelasten. Weeg je bijvoorbeeld 70kg? Dan mag -volgens de stelregel- je backpack niet meer wegen dan 14kg.

Kies ook niet voor een goedkope backpack. Een goede backpack is prijzig, maar is het dubbel en dwars waard. Je loopt soms namelijk voor een lange tijd met een backpack op je rug en dan wil je dat deze goed en comfortabel zit. Daarnaast is een duurdere backpack ook duurzamer en gaat langer mee dan één (wereld)reis. Laat de backpack ook altijd afstellen in een winkel zodat deze optimaal zit om je rug en schouders zo min mogelijk te belasten.


Waaraan moet een goede backpack voldoen?

Hieronder geven we een aantal aanbevelingen waaraan een backpack moet voldoen om het gebruik ervan zo prettig mogelijk te maken! Een voorkant die met een rits te openen is Niets is zo vervelend als dat ene broekje willen pakken dat nu net helemaal onderin de backpack ligt. Zeker de middelgrote en grote backpack formaten zijn inmiddels voorzien van een rits waarmee je de backpack volledig kan openritsen zodat je eenvoudig je spullen eruit kan halen. Dit gaat je heel veel grabbel en graai werk schelen! Een afsluitbare onderkant Als je bijvoorbeeld een extra paar schoenen meeneemt is het heel fijn als je deze onderin de backpack kan stoppen en dat dit deel afgesloten kan worden van de rest. Zo hoef je vieze schoenen niet tussen je net gewassen kleding te stoppen.

Extra vakken aan de buitenkant Het is handig om een aantal (zij)vakken te hebben aan de buitenkant van je backpack. Hier kun je bijvoorbeeld een regenjas stoppen die je snel kan pakken op het moment dat het plotseling gaat regenen. Ook kun je hier de waterbestendige hoes voor je backpack stoppen in het geval dat je deze snel nodig hebt.


Zorg ook voor een goede daypack

Een daypack is een kleinere rugzak die je meeneemt als handbagage tijdens je reis. Een goede daypack is net zo belangrijk als een goede backpack. Er zijn namelijk genoeg dagen dat je met je daypack op pad gaat en je zonnebrand, water, zonnebril, camera en handdoek mee wilt nemen. Wij gebruiken als daypacks de Jester van The North Face en de Vault van The North Face.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page