top of page

De beste fotografie tips voor de mooiste foto

De mooiste herinneringen maak je vaak op vakantie. Deze herinneringen wil je met de mooiste foto’s vastleggen. Hoe maak ik nou die mooie foto’s? Welke instellingen zijn belangrijk en waar moet ik allemaal op letten? De belangrijkste fotografie tips voor de mooiste foto’s lees je hier!

Zorg voor het juiste licht

Allereerst is het juiste licht misschien wel het belangrijkst. Zo kun je nog zo’n mooie foto maken maar kunnen personen of objecten door slecht licht helemaal wegvallen. Bekijk je onderwerp (een persoon of object) vanuit verschillende perspectieven voordat je foto’s maakt. Dit is een kwestie van heel veel oefenen en heel veel proberen. Het beste licht voor een foto is het bekende ‘golden hour’. Dit zijn de twee uren voor zonsondergang. Tijdens deze uren worden voorwerpen en personen goed geaccentueerd door de schaduwen en krijg je nauwelijks overbelichting door de zon. Ideaal voor de beste foto!


De beste fotografie tips voor de mooiste foto's

Zorg dat de horizon recht loopt

Zorg ervoor dat de horizon recht loopt. Zie als voorbeeld deze foto. Op veel camera’s en mobiele apparaten heb je een ‘grid’ functie. Hierdoor kun je zien of de lijnen recht lopen en kun je als het nodig is de foto naar deze lijnen aanpassen.

Bestudeer de tijd en datum

Wil je als onderwerp bijvoorbeeld een drukke markt fotograferen met veel levendigheid? Kom dan op het drukste moment naar deze plek. Wil je een hele mooie foto maken van een drukbezochte toeristische highlight? Kom dan vroeg of juist laat om de grote mensenmassa te vermijden Uiteraard is dit dan ook het mooiste tijdens ‘golden hour’.


Gebruik een statief voor scherpe foto's

Om een foto scherp te maken, gebruik dan een statief of tripod. Fotograferen uit de hand zorgt altijd voor een klein beetje beweging in je foto. Ook om foto’s van ons samen te maken gebruiken we bijna altijd een statief. Camera erop, timer aan en klikken maar. Wij hebben zelf een tripod waar zowel onze camera als mobiel op geïnstalleerd kan worden. Deze heeft een klein formaat, is licht van gewicht en is geschikt voor een lichte systeemcamera. Bekijk onze tripod hier.


Varieer met compositie en diepte

Om verschillende soorten foto’s te maken is het belangrijk om te variëren met compositie en diepte. Het is de kunst om de aandacht te trekken naar het juiste deel van de foto. Logisch is dan om de persoon of het object in het midden te zetten. Plaats je onderwerp eens wat anders om variatie in je foto’s te krijgen. Je zult dan de focus op de persoon of het object moeten leggen door deze bijvoorbeeld te belichten. Je kunt diepte aanbrengen in een foto door objecten of personen op de voorgrond mee te fotograferen zonder de focus hierop te leggen. Zie de voorbeelden hieronder.


De beste fotografie tips voor de mooiste foto's

Het gebruiken van filters

Het kiezen van een paar standaard filters, die je vervolgens op al je foto's toepast, zal zorgen voor een geheel. Dit werkt goed wanneer je meerdere foto's op een pagina plaatst. Bijvoorbeeld bij het maken van een fotoboek of bij het creëren van een geheel op je Instagram pagina. Wij maken hiervoor gebruik van onze eigen presets via Lightroom. Lightroom is een app van Adobe die je laat spelen met het licht. Een wat makkelijkere, goede app voor het toevoegen van filters is VSCO.


Welke camera gebruiken wij?

Wij hebben de Canon EOS M50 mee op onze reis. Het is een systeemcamera van klein formaat. Het is een compacte camera en draag je gemakkelijk mee. Wij hebben daarnaast gekozen voor een 15-45 mm lens. Dit is een goede basis lens voor fotografie voor zowel landschap als portret. Ook voor het maken van video’s is deze camera erg goed. Daarnaast gebruiken we onze iPhone voor fotograferen en het maken van video’s. De mogelijkheden zijn hierin echter beperkt en de kwaliteit een stuk minder goed.


Al je mooie foto's bundelen in een fotoboek? Lees hier hoe je de mooiste fotoboeken maakt!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page