top of page

Reizen met de trein door Java: dit is wat je moet weten!

Het Indonesische eiland Java is een fantastisch eiland om te ontdekken. Het eiland is ontzettend divers met grote steden, indrukwekkende vulkanen, eindeloze rijstvelden, een geweldige cultuur en ontzettend vriendelijke mensen. Java is ontzettend goed te bereizen met de trein en in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een rondreis door Java met de trein!


Met de trein door Java - Indonesië - Ongekende Weg

Het Indonesische eiland Java heeft een ontzettend goed spoornetwerk. In de tijd van de Nederlandse kolonisatie is de eerste hand gelegd aan het spoornetwerk en inmiddels ligt er ruim 5000 kilometer aan treinrails op Java.


Waarom met de trein reizen door Java?

Alle grote steden op Java beschikken over stations met verbindingen door het hele eiland. De trein is een comfortabele, duurzame en goedkope manier van reizen. Vaak  is de trein een stuk sneller dan de auto, zeker in de grote steden waar het altijd druk is en vaak files staan. In sommige gevallen is de trein zelfs sneller dan het vliegtuig, als je de tijd meerekent met naar het vliegveld te gaan, de tijd die je van tevoren aanwezig moet zijn en om van het vliegveld in het centrum te komen.


Daarnaast is reizen met de trein een ontzettend leuke en prachtige ervaring. Met de trein raas je door prachtige landschappen en kleine dorpjes waar je geen genoeg van kan krijgen.


Tickets kopen voor de trein door Java

Het kopen van tickets voor de treinen op Java kan op twee manieren. De eerste manier is het kopen van treintickets via ‘Access by KAI’, de officiële app voor het kopen van treintickets. Zet deze app op je telefoon en via de app kun je het begin- en eindstation selecteren. Hieronder hebben we neergezet welke stations je moet selecteren bij de bekende plaatsen tijdens je rondreis door Java. Tickets kun je in de Access by KAI niet betalen, dit is enkel mogelijk met Indonesische betaalpassen. Om je treintickets te reserveren selecteer je de betaalmethode ‘Indomaret’: dit is een supermarktketen in Indonesië die je praktisch om de 100 meter tegenkomt. Als je de treintickets hebt gereserveerd moet je binnen 1 uur de tickets betaald hebben bij een Indomaret. Laat de Kai Express App zien bij de Indomaret en betaal de tickets. Op het treinstation zet je deze tickets om naar officiële treintickets.


De tweede manier is tickets online te kopen via 12go. Hierbij is het voordeel dat je meteen de tickets kan reserveren en betalen. Deze hoef je alleen nog maar op het treinstation om te zetten naar officiële treintickets.


Welke klasse moet ik kiezen voor mijn treintickets? 

Je kunt kiezen tussen drie klassen bij het boeken van treintickets op Java: Ekonomi (Economy), Bisnis (Business Class) en Eksekutif (Exectutive Class). Voor korte treinritten kun je prima met Ekonomi reizen. Voor langere treinritten van langer dan twee uur raden we je echt aan een Bisnis of Eksekutif kaartje te kopen. Deze tickets zijn vaak een paar euro per persoon duurder maar zijn een stuk comfortabeler met ruime stoelen, extra beenruimte en airconditioning.


Welke stations moet ik kiezen tussen de steden tijdens een rondreis door Java?

Veel steden hebben meerdere treinstations en kan het verwarrend zijn welke je als begin- en eindpunt moet gebruiken. Hieronder vind je van de bekendste trajecten welk beginstation en welk eindstation je moet kiezen: 

Jakarta - Bandung: Gambir (GMR) naar Kota Bandung. Tickets via 12go. Bandung - Yogyakarta: Kota Bandung naar Yogyakarta (YK), Kota Yogyakarta. Tickets via 12go. Yogyakarta - Malang: Yogyakarta (YK) naar Malang Kotalama (MLK). Tickets via 12go.

Malang - Banyuwangi: Malang Kotalama (MLK) naar Banyuwangi Kota (BWI). Tickets via 12go.


Tip: van Bandung naar Yogyakarta is een hele mooie treinreis. Zorg dat je stoelen reserveert aan de linkerkant van de trein (stoelen C en D). Zo geniet je het beste van de prachtige landschappen en het waanzinnige uitzicht! 


Alles wat je moet weten over je rondreis door Java lees je op onze blog zoals de leukste tips voor Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Malang, Banyuwangi en al onze favoriete verblijven tijdens je rondreis door Java.


Op Instagram delen we dagelijks onze reisavonturen en inspiratie!Comments


bottom of page