top of page

Nuwara Eliya: de 8 leukste dingen om te doen!

Nuwara Eliya in Sri Lanka is een klein dorpje in de bergen die met recht de bijnaam ‘Little England’ draagt. Het is in Nuwara Eliya een stuk koeler dan in de rest van Sri Lanka, dus lieten de Engelsen in de koloniale tijd hier hun vakantiehuisje bouwen. Het koelere klimaat rondom Nuwara Eliya is ideaal voor het verbouwen en verwerken van theebladeren, waardoor de omgeving vol staat met prachtige groene theeplantages. Lees hier al onze tips voor Nuwara Eliya, de leukste bezienswaardigheden en onze favoriete verblijven!


Nuwara Eliya - Theeplantages - vrouwen op theeplantage - Sri Lanka - Ongekende Weg

Van Kandy naar Nuwara Eliya met de tuk tuk

Kies je er voor om van Kandy naar Nuwara Eliya zelf te rijden met de tuk tuk? Maak dan eerst een stop bij de Ambuluwawa Temple. Deze indrukwekkende tempel op de top van een heuvel wil je met eigen ogen gezien hebben! Trotseer de wokkelvormige trap helemaal naar de top van de tempel voor een adembenemend panoramisch uitzicht over de omgeving.


Wandel door de groene theeplantages in de omgeving

Nuwara Eliya staan bekend om de eindeloze, groene theeplantages. In de omgeving staan dan ook meerdere fabrieken die de bladeren verwerken tot de uiteindelijke thee. Bij nagenoeg alle theefabrieken in de buurt van Nuwara Eliya kun je gratis een rondleiding volgen. Tijdens een rondleiding maak je een rondje door de fabriek waarbij je het proces ziet van het net geplukte theeblaadje tot de uiteindelijke thee in het zakje. Na deze rondleiding kun je de verschillende soorten thee proeven. Wij bezochten zelf de thee verwerkingsfabriek van Damro maar hebben goede verhalen gehoord over Bluefield Tea Factory.



Tip: als je thee mee wilt nemen uit Nuwara Eliya, koop deze dan niet bij de fabrieken. De prijzen liggen hier namelijk ontzettend hoog. Dezelfde thee koop je in Nuwara Eliya zelf voor een fractie van de prijs bij onder andere Raja Upcountry Tea & Rajan Traders.


Bezoek de Ramboda Falls

De Ramboda Falls is een indrukwekkende waterval op ongeveer een uur rijden van Nuwara Eliya met de tuk tuk. Het is een fijne plek om te genieten van het prachtige uitzicht of om af te koelen in het koude water. Tip: combineer een bezoek aan de Ramboda Falls met een rondleiding door Bluefield Tea Factory. Deze liggen namelijk maar op een kwartiertje rijden van elkaar.


Ook van plan om met jouw eigen tuk tuk door Sri Lanka te reizen? Als je jouw tuk tuk huurt bij tuktukrental.com krijg je met code ‘ONGEKENDEWEG’ een mooie korting!


Hike de Pekoe Trail 22

Als je op zoek bent naar  ‘off the beaten track’ activiteiten in Nuwara Eliya, dan is de 11 kilometer lange Pekoe Trail 22 trekking iets voor jou. Hierbij wandel je door de groene theeplantages en kom je langs verschillende kleine dorpjes waar de locals je vriendelijk begroeten. Via de apps Wikiloc of AllTrails kun je de route van de Pekoe Trail 22 vinden.


Doe een High Tea bij The Grand Hotel

The Grand Hotel is een poep chique hotel in Nuwara Eliya. Naast dat je er kan overnachten, kun je er ook op z’n Brits een High Tea doen. De High Tea is iedere dag van 12:30 uur tot 18:00 uur en kun je boeken op de website van The Grand Hotel. Het is niet goedkoop, maar wel een geweldige en unieke ervaring in het ‘Little England’ van Sri Lanka!


Beklim de Lover’s Leap Waterfall

Op ongeveer 15 minuten rijden van Nuwara Eliya ligt de Lover’s Leap Waterfall. De tuk tuk parkeer je op deze locatie en vanaf hier loop je in 20 minuten naar deze mooie waterval. Vanaf de Lover’s Leap Waterfall heb je ook een mooi uitzicht over de omgeving en het enorme Gregory Lake.



Aanschouw Sri Muththumari Amman Kovil

Rijd nadat je de Lover’s Leap Waterfall hebt bezocht, zeker langs de Sri Muththumari Amman Kovil tempel. Deze kleurrijke tempel is een van de bezienswaardigheden in Nuwara Eliya die je gezien wilt hebben.


Wandel door het Queen Victoria Park

Het Queen Victoria Park is een openbaar park in het centrum van Nuwara Eliya. Het is een mooi, goed onderhouden park en ideaal om een keer doorheen te wandelen. Tegenover de ingang van het Queen Victoria Park kun je ook het iconische postkantoor vinden.


Waar te verblijven in Nuwara Eliya?

Bij The Ramp overnacht je in een prachtig Engels koloniaal gebouw. Je slaapt er in ruime kamers op loopafstand van Nuwara Eliya. 

Zion is een budgetvriendelijke, basic accommodatie. De eigenaresse is ontzettend vriendelijk en maakt de lekkerste ontbijtjes klaar.


Restaurant tips in Nuwara Eliya

De lekkerste (en grootste) kottu van onze rondreis door Sri Lanka hebben we gegeten bij Black Cafe Nuwara Eliya.

Bij Dushan’s Home Kitchen kun je betaalbare, heerlijke Sri Lankaanse maaltijden eten.

Ambaal’s Pure Vegetarian Hotel & Restaurant is de place-to-be voor Indiase gerechten.



Hoeveel dagen in Nuwara Eliya plannen?

Wij vonden Nuwara Eliya een ontzettend leuke plek om een aantal dagen door te brengen. Er is meer dan genoeg te ondernemen in het dorpje zelf en in de omgeving. Daarnaast vonden wij het klimaat in Nuwara Eliya ontzettend fijn: overdag is de temperatuur erg aangenaam en ‘s avonds koelt het lekker af. Trek minimaal twee volle dagen uit voor Nuwara Eliya tijdens je rondreis door Sri Lanka.


Wat is de beste reistijd voor Nuwara Eliya?

Februari tot en met april zijn de beste maanden om Nuwara Eliya te bezoeken. In deze maanden valt normaal gezien de minste neerslag. Ook juni en juli zijn goede maanden om Nuwara Eliya te bezoeken. Oktober tot en met december zijn de natste maanden. De kans is groot dat je een paraplu of poncho nodig hebt als je tijdens deze maanden door de groene theeplantages gaat wandelen.


Wil je goed voorbereid op vakantie naar Sri Lanka? Op onze blog lees je al handige reistips en heel veel inspiratie. Op Instagram kun je al onze reisavonturen op de voet volgen!



bottom of page