top of page

Sembalun: slapen aan de voet van de Rinjani vulkaan!

In het noorden van Lombok ligt het dorpje Sembalun. Sembalun is voor velen het startpunt voor een trekking naar de top van Mount Rinjani: een van de hoogste vulkanen van Indonesië. Ook als je de Rinjani niet wilt beklimmen is Sembalun het bezoeken waard voor de indrukwekkende omgeving, het plattelandsleven, prachtige uitzichtpunten en de vriendelijke locals. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het dorpje Sembalun en waarom Sembalun absoluut het bezoeken waard is!


Sembalun - Lombok - Mount Rinjani - Indonesië - Ongekende Weg

Bekijk de zonsondergang vanaf Bukit Selong

Aan de rand van Sembalun ligt Bukit Selong, een heuvel met een prachtig uitzicht op de omgeving en de indrukwekkende Mount Rinjani. De klim naar boven duurt ongeveer 10 minuten en is het mooiste met zonsondergang of zonsopkomst. Met zonsopkomst heb je de meeste kans op helder weer en kleurt de zon Mount Rinjani langzaam oranje. Met zonsondergang zie je de zon langzaam achter de Rinjani vulkaan wegzakken.Beklim Pergasingan Hill

Als je Mount Rinjani niet gaat beklimmen of je hebt een goede warming-up nodig voordat je de Rinjani vulkaan gaat trotseren is Pergasingan Hill zeker het beklimmen waard. Om bij het startpunt van deze trekking te komen navigeer je naar de Google Maps locatie: ‘PERGASINGAN HILL - Start point Hiking.’ Hier parkeer je de scooter en start je de klim naar boven. Je doet er ongeveer 2 uur over om boven te komen en in 1,5 uur loop je weer naar beneden. Vanaf de top van Pergasingan Hill word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht! Het beste start je vroeg in de ochtend met de klim in verband met de tijd die je er mee kwijt bent.


Maak een trip naar de Tiu Kelep waterval en Sendang Gile waterval

Op ongeveer 1 uur rijden van Sembalun liggen de Tiu Kelep waterval en Sendang Gile waterval. Om bij de watervallen te komen wandel je eerst een schitterende route door de prachtige natuur aan de voet van de Rinjani vulkaan. De watervallen liggen in het dorpje Senaru en in dit dorpje staat goed aangegeven waar de ingang naar de watervallen is. De twee watervallen bezoek je vanaf dezelfde ingang. Bij de ingang kun je ervoor kiezen om een gids te nemen alleen is dit wat ons betreft niet noodzakelijk. Als je zelf geen scooter rijdt kun je ook een driver voor een dag regelen die je de mooie plekken in de omgeving van Sembalun te laten zien.


Proef de lokale specialiteiten van Sembalun

In Sembalun is het een stuk koeler en is de grond ontzettend vruchtbaar door de aanwezigheid van de Rinjani vulkaan. Zo kun je in de omgeving van Sembalun veel soorten fruit kopen voor een prikkie. Zo heb je bijvoorbeeld voor nog geen euro een volle zak verse aardbeien! Deze koop je gewoon langs de weg bij een van de tientallen kraampjes.


Sembalun - Lombok - Indonesië - Ongekende Weg

Beklim de Rinjani vulkaan

Vanuit Sembalun starten de wandelingen naar de top van de Rinjani vulkaan. Vanaf hier hike je met een tweedaagse trekking of een driedaagse trekking de indrukwekkende Mount Rinjani op. Een pittige klim die het uiterste van jezelf vraagt. Op de top word je beloond met een spectaculair uitzicht en een ongekende prestatie die jij je misschien nooit voor mogelijk had gehouden!


De leukste restaurants in Sembalun

Bij Joglo Sembalun Ceria hebben wij twee keer ontzettend lekker gegeten! Je eet hier Indonesische en lokale specialiteiten voor een prikkie! Ook staan hier een aantal Westerse gerechten op de kaart. 

Ook bij Samasta Rinjani Summit kun je goed terecht voor lunch of avondeten!  

Een kop koffie met een geweldig uitzicht drink je bij Mahakala Rinjani Coffee.


Waar te verblijven in Sembalun?

Overnachten in Sembalun doe je wat ons betreft bij Bobo Cabin Gunung Rinjani. Je slaapt hier in een moderne bungalow die je volledig met je mobiele telefoon bedient: de deur openen en sluiten, de lichten regelen in de bungalow en het raam blinderen. In de ochtend word je wakker met een prachtig uitzicht op de Rinjani vulkaan. Het ontbijt is inbegrepen en bestel je ook via je telefoon.Hoe kom je in Sembalun?

Vanuit Kuta in het zuiden van Lombok is het ongeveer 3 uur rijden naar Sembalun. Het makkelijkste is om een scooter te huren in Kuta Lombok en zelf naar Sembalun te rijden. De route ernaartoe is waanzinnig mooi waarbij je deels door de jungle van het Rinjani National Park rijdt. Een scooter huren in Kuta Lombok kost tussen de 70.000 en 100.000 IDR per dag. Kom je vanuit de Gili eilanden? Dan is het vanaf Bangsal, de haven op Lombok, ongeveer 2 uur rijden naar Sembalun. 


Meer tips voor Noord-Lombok? Op Instagram hebben we heel veel hotspots en tips voor Noord-Lombok staan! Ook al onze tips voor Sembalun vind je hier terug!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page