top of page

De beste surfspots op Lombok

Lombok is een van de beste surf bestemmingen van Indonesië. Lombok is een eiland in Indonesië gelegen naast Bali. Lombok heeft veel verschillende surfspots voor ieder niveau. Of je nou voor het eerst op een surfboard staat of al gevorderd bent: op Lombok is er voor iedereen een ideale surfspot te vinden! We vertellen je hier alles over de verschillende surfspots, voor welk niveau de surfspot geschikt is en handige informatie zodat jij goed voorbereid op je surfboard stapt! Ook leggen we alvast een aantal surf termen uit.


De beste surfspots op Lombok - Lombok eiland - Surf niveaus - Ongekende Weg

Waar vind je de beste surfspots van Lombok?

De beste surfspots van Lombok zijn te vinden aan de zuidkust van het eiland. De beste plek om te verblijven is in Kuta Lombok. Kuta is een gezellig, relaxed dorpje met een hele fijne sfeer. Er is genoeg keus aan hotels, hostels of guesthouses in en rondom Kuta. Sommige surfspots zijn vanaf het strand te bereiken. Hiervoor moet je een klein stukje peddelen om bij de break (het punt in het water waar de golf gaat omslaan, waar je dus de golven gaat pakken om op te surfen) te komen. Andere plekken liggen wat meer in het open water. Deze plekken zijn te ver om naar toe te peddelen en word je dus met een bootje naartoe gebracht.


Wat is het beste seizoen om te surfen op Lombok?

Dit is een van de redenen waarom Lombok dé ideale surf bestemming is: het gehele jaar door kan je heel erg goed surfen op Lombok! In het regenseizoen tussen november en april zijn de surfcondities het allerbeste.


Welke surfspot op Lombok past het beste bij mij?

Of je nou voor het eerst een surfboard aanraakt of al meerdere golven hebt gepakt, op Lombok is voor ieder niveau een surfspot te vinden. Hieronder vertellen we je alle surfspots, voor welk niveau de surfspot geschikt is, het type board dat je het beste kan gebruiken en wat voor break er is. Zo weet jij precies wat bij je past!


Selong Belanak - eerste keer op een surfboard en beginnend surfer

Selong Belanak is dé ideale plek om te leren surfen. De golven hier zijn erg rustig. Selong Belanak heeft een ''beach-break''. Dit betekent dat de golven breken op de zandbodem. Je hoeft dus niet op te letten voor stenen of koraal als je van je surfboard valt. Neem hier een surf les en doe je eerste ervaring op! Ook als je de basics van surfen onder de knie hebt is Selong Belanak een goede plek om te werken aan je surftechniek. Het beste surf je hier rondom vloed. Vraag even na bij de locals hoe laat je het beste kunt gaan surfen. Selong Belanak ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Kuta Lombok.

Aanbevolen surfboard: 8ft tot 9ft Soft Top Longboard (longboard met een zachte top laag)


Surfen - Surfspots - Lombok - Selong Belanak - Ongekende Weg
 

Tanjung Aan - beginnend tot gemiddeld surfer

De surfspot bij Tanjung Aan is de perfecte plek als je de basis van het surfen onder de knie hebt. De surfspot bij Tanjung Aan ligt verder van het strand af. Het is mogelijk hier naartoe te peddelen maar dan ben je al bekaf voordat je begint met surfen. Voor ongeveer 1 euro kun je een bootje regelen op het strand die je naar de surfspot brengt. Surfen bij Tanjung Aan doe je het beste bij opkomend tij en op een goede dag pak je golven waar je ontzettend lang op kan blijven staan! Vraag altijd even na bij de surfscholen op Tanjung Aan wat de verwachtingen zijn omdat niet iedere dag de condities juist zijn om te surfen bij Tanjung Aan.

Aanbevolen surfboard: 7ft tot 9ft Longboard. Op een goede dag is ook shortboard mogelijk.

 

Gerupuk - wat ervaring op een surfboard tot gemiddeld goede surfer

Gerupuk is een van de meest geliefde surfspots van Lombok. Gerupuk is de naam van het dorp waarbij de surfspots zich bevinden en ligt ook op ongeveer 20 minuten rijden van Kuta Lombok. De surfspots van Gerupuk liggen op open water waar je niet naartoe kan peddelen en dus met een bootje naartoe moet worden gebracht. Dit is heel eenvoudig in Gerupuk te regelen. Je betaalt tussen de 100.000-150.000 IDR voor de boot en huur van een surfboard. Dit bedrag hangt af van met hoeveel mensen je gaat. Hoe meer mensen op de boot zitten, hoe goedkoper deze wordt. De boot wacht op je vlakbij de surfspot. Gebruikelijk is om ongeveer twee uurtjes te surfen en daarna weer terug te gaan. Er liggen drie goede surfspots in de buurt van Gerupuk voor verschillende niveaus en type surfboard:


Inside - ervaring op een surfboard

De golven bij Inside Right zijn al een stuk uitdagender dan bij Selong Belanak. Het is een fijne surfspot omdat de ''break'' (het moment dat de golf omslaat) altijd op dezelfde plek is. Zo hoef je niet heen en weer te peddelen om de ''break'' te zoeken. Het water is diep genoeg zodat je nooit de bodem raakt als je van je surfboard valt. Oefen voordat je naar Inside Right gaat bij Selong Belanak om te surfen met een 7'6' surfboard. Een 8ft of 9ft surfboard is niet gebruikelijk bij Inside Right. Het beste surf je hier met vloed.

Aanbevolen surfboard: 7'6 Hardboard


Don-Don - gemiddeld goede surfer

Gaat het surfen je bij Inside Right goed af? Dan kun je de golven bij de surfspot Don-Don proberen. De golven hier zijn krachtiger en hoger dan bij Inside Right. De break bij Don-Don is niet zoals bij Inside Right op dezelfde plek: je moet dus wat meer heen en weer peddelen om op de goede plek te komen. Hierdoor is de kans op een washing machine (het moment dat de golf klapt op de plek waar jij ligt en je door de golf meegenomen wordt) groter. Ga dus alleen naar de surfspot Don-Don als je ervaring hebt met surfen óf met een surf guide.

Aanbevolen surfboard: 7'6 Hardboard of Shortboard


Outside Right - gemiddeld goede surfer

De moeilijkheidsgraad van de surfspot Outside Right ligt gelijk aan die van Don-Don. De break is hier wat consistenter dan bij Don-Don. Ga ook hier alleen heen als je ervaring hebt met surfen of ga samen met een surf guide.

Aanbevolen surfboard: 7'6 Hardboard of Shortboard


Outside Left - ervaren surfer

Als je een ervaren surfer bent is Outside Left de beste surfspot van Gerupuk. Het is wat minder consistent dus vraag van te voren bij de locals na wat de voorspellingen zijn voor surfen bij Outside Left.

Aanbevolen surfboard: Shortboard


 

Are Guling - gemiddeld surfer tot ervaren surfer

De surfspot bij Are Guling is een van de meest consistente surfspots in het zuiden van Lombok want er kan het gehele jaar door goed gesurfd worden. Are Guling heeft een 'reef break' wat inhoudt dat de golft breekt op een koraalrif. Met hoogtijd is Are Guling geschikt vanaf de gemiddeld surfer, met eb is het voor de ervaren surfers. Aanbevolen surfboard: 7'6 Hardboard of Shortboard

 

Mawi - gemiddelde surfer tot ervaren surfer

Mawi ligt op 30 minuten van Kuta Lombok en is een geliefde surfspot. Mawi heeft een consistente golf en is ideaal voor de surfers die al wat meer ervaring hebben in het water. Met vloed is Mawi geschikt voor de gemiddelde surfer. Met eb worden de golven krachtiger en is het ideaal voor de ervaren surfers.

Aanbevolen surfboard: 7'6 Hardboard of Shortboard

 

Surf termen die je moet kennen!

Regular: je staat met je linkervoet voor op je surfboard.

Goofy: je staat met je rechtervoet voor op je surfboard.

Leash: het koord wat aan je enkel vast zit tijdens surfen.

whitewater: het witte, schuimachtige water dat komt nadat een golf gebroken is. Op whitewater leer je de eerste golven pakken.

Right-hander: vanuit de surfer breekt de golf naar rechts. Als je op het strand staat is dit dus links.

Left-hander: vanuit de surfer breekt de golf naar links. Als je op het strand staat is dit dus rechts.

Tip: download de app 'Surfline'. Deze App verteld je de surfcondities, wanneer het eb of vloed wordt en de voorspellingen voor de komende dagen! Surfline is een essential als je wil gaan surfen!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page